Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da neće prisustvovati Paradi ponosa 28. septembra, ali je naglasio da je njegova dužnost kao premijera da ljudima garantuje bezbednost i sigurnost.– Poštujem ustavne obaveze države i moja obaveza je da se svim ljudima garantuje bezbednost i sigurnost. Moje je demokratsko pravo – neću da prisustvujem Paradi niti mi to pada na pamet, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je više puta ponavljao da neće prisustvovati Paradi jer ga to ne zanima, ali istovremeno i da će učiniti sve da obezbedi svima bezbednost.

– Baš ne bih mogao da se šetam, imam druga posla nego da se šetam, pa i da nemam opet ne bih šetao. To je moj izbor. Moj je izbor da li ću u nedelju da izađem sa decom ili idem u Tekiju da radim. To je moj izbor, rekao je Vučić i dodao da pitanja izbora nema kada je reč o ustavnoj obavezi da garantuje građanima bezbednost.

Premijer je potom istakao da neće da se dodvorava nikome, ni stranim ambasadama, pa da priča „kako će biti na čelu kolone a da od Parade ne bude ništa“, aludirajući na one koji su govorili da će Parada da se održi pa se to na kraju nije dogodilo.

Vučić se pohvalio kako je za njega svaki dan radni, da zna da to „strašno nervira one koji ga mrze“, ali da se „ne sekira zbog toga“. U tom kontekstu, Vučić je rekao da će nedelju da provede radno kao i uvek, te da će obići istok Srbije nastradao u poplavama i razgovarati o energetskom sektoru.

Upitan da komentariše stav Crkve o Paradi ponosa, Vučić je rekao da ona ima pravo da iznosi svoje stavove kakve hoće, ali da Vladu Srbije vode oni koje su izabrali građani, a ne SPC.

– Što se stavova Crkve tiče, mi ih poštujemo, svaka čast, ali u ovoj zemlji politiku vodi Vlada Srbije u skladu sa Ustavom. Crkvi svaka čast, imaju pravo da iznose stavove kakve hoće, ali ona ne vodi i neće voditi Vladu Srbije, već oni koje su izabrali građani na izborima, rekao je premijer.

On je kazao da će danas biti doneta generalna bezbednosna procena o održavanju Parade i ako procena bude pozitivna, Parade će biti, a ako bude negativna, neće biti šetnje.

– Bude li Parade, molićemo ljude da ne prave incidente. Ko bude pokušao, biće veoma, veoma, veoma kažnjen, rekao je Vučić.

Kritika

Premijer Aleksandar Vučić je oštro kritikovao Nezavisni policijski sindikat, odbacujući navode, za koje tvrdi da dolaze od „teoretičara zavere“, kako je štrajk policajaca zakazan dva dana pred Paradu ponosa kako bi postojao izgovor za njeno otkazivanje. On je naglasio da od tog štrajka „ništa neće zavisiti“ i da „prezire“ one koji rade u javnom sektoru a ucenjuju državu.

Sindikat policije zove Vučića

Beograd – Predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije Momčilo Vidojević pozvao je premijera Aleksandra Vučića da kaže ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću da dođe na pregovore sa sindikatima. „Poručujem premijeru da kaže Stefanoviću da pozove sindikate na pregovore… Moj dobri ministre, ovakav tvoj stav je sramota za partiju kojoj pripadaš i za građane koji su vas zaokružili“, kazao je Vidojević na konferenciji za novinare. On je upitao da li Stefanović može da ostane ministar posle izjave da oni koji ne žele da rade danas, ne moraju da dolaze ni sutra i podsetio na Ustavom zagarantovan slobodan rad sindikata. Vidojević je istakao da nikada nije vreme za štrajk policije, ali da postoje tri goruća pitanja koja moraju hitno da se reše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari