Vučić o situaciji na Kosovu: Jedva izbegnut najteži scenario 1BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije gostujući na Dnevniku RTS-a je naveo da je prethodnih dana na Kosovu „jedna izbegnut najteži scenario“ dodajući da je situacija i dalje teška. On je za eskalaciju situacije okrivio vladu Albina Kurtija navodeći da oni svojim jednostranim potezima dovode region na ivicu sukoba.

Osvrćući se na odluku Prištine da onemogući ulazak na Kosovo sa srpskim dokumentima, Vučić je naveo da je Kurti pravno opravdanje za takav korak pronašao u sporazumu potpisanom 2011. godine. Ovaj sporazum, kazao je Vučić, u ime Srbije potpisao je Borko Stefanović, tadašnji šef pregovaračkog tima, ocenjujući da se radi o veoma nepovoljnom dokumentu po nas.

– Mi ne možemo da pustimo ljude sa Kosova da ulaze u Srbiju sa kosovskim dokumentima, jer bismo na taj način priznali nezavisnost Kosova. I sada su oni protumačili da mogu da uvode recipročne mere i da imaju pravo da onemogućavaju Srbima da sa srpskim dokumentima ulaze na Kosovo, kazao je Vučić. Govoreći o odluci Prištine da onemogući korišćenje tablica koje su izdate u Srbiji, Vučić je kratko rekao da oko toga „baš ništa nisu u pravu“.

 

– Plašim se da ćemo imati još mnogo teških dana. Jedva je izbegnut najteži scenario. Ne znam o čemu još možemo da razgovaramo, kazao je Vučić dodajući da će otići na razgovore u Brisel sa kosovskom delegacijom ali da „ništa ne očekuje od tih razgovora“.

Osvrćući se na hapšenje vozača srpske nacionalnosti u blizini Zvečana koji je prevozio lekove za bolničku apoteku, Vučić je rekao da je njega kidnapovala jedinica kosovske policije kojom direktno komanduje Kurti. Kako je naveo, prilikom hapšenja prekršeni su svi protokoli, pošto akcija policije nije najavljena, niti su obavešteni predsednici opština na severu. Takođe, dodao je Vučić, NATO nije reagovao.

– Uhvatili su Srbina ni krivog ni dužnog, koji je prevozio lekove. Reći će da je kriv jer je bio na demonstracijama u blizini barikada, kao da je to ne znam šta. Pa svi Srbi su na barikadama jer se bore, jer ne misle da je Kosovo nezavisna država. Ali Kurti će pred Kvintom da kaže kako je to borba proti mafije, jer svi Srbi koji ne misle da je Kosovo nezavisno su mafijaši i kriminalci, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da greši svako ko misli da se mir može sačuvati sa Kurtijem, napominjući da su se drastično povećale incidentne situacije otkada je on predsednik Vlade.

– Ne mislim da Zapadu odgovara sukob, ne mislim da to odgovara Amerikancima, ali kada dođe do stani-pani, uvek će njih podržati, njihovo je čedo. Podržaćete svoje dete čak i ako je krivica jednaka ili veća vašeg deteta. Oni ovo čedo ljuljaju već 25 godina“, kazao je Vučić ističući da je on radio sve što je mogao kako bi se sačuvao mir.

Predsednik Republike je rekao da „ništa nismo uradili  i opet smo mi krivi“.

– Nisam ja ni Milošević ni Tadić nisam naučio da gubim, nikom nisam pretio, ali pokušate li da napravite nešto suočićete se sa drugačijom Srbijom, rekao je Vučić.

On je najavio da će sutra u popodnevnim časovima razgovarati sa generelnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Prethodnih nekoliko dana, kako je rekao, razmenio je poruke sa brojnim svetskim liderima, imenujući predsednika Francuske Emanuela Makrona kao jednog od njih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari