Vučić: Prve vakcine do kraja decembra 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da su krenuli u potragu za vakcinama i da su obezbedili 1,8 miliona doza najverovatnije Fajzer vakcina za ovu i narednu godinu, i da će prve vakcine u Srbiji biti dostupne do kraja decembra.

Vučić je tokom vanrednog obraćanja javnosti rekao da je država krenula u potragu za vakcinama kako bi na najlakši način nabavili najbezbednije vakcine za građane.

„Obezbedili smo 1,8 miliona doza Fajzer vakcina, ali pregovaramo i sa kineskim i ruskim partnerima jer nam je potrebno više. Pokušaćemo do kraja januara da obezbedimo vakcine za zdravstvo, vojsku i policiju, odmah iza njih idu oni koji imaju teške bolesti i koji lakše mogu da stradaju, kao i najstariji“, rekao je Vučić neposredno pre sastanka Kriznog štaba.

Na pitanje kakve će mere danas biti uvedene Vučić je rekao da će o tome Krizni štab odlučivati u 11 časova, ali da moramo da vodimo računa da je Srbija uvek za neku vrstu policijskog časa, jer polurešenja, zatvaranje od šest do šest, štete ekonomiji više.

Vučić: Prve vakcine do kraja decembra 2

On je istakao kako je Krizni štab fantastično radio do sada i da oni bolje znaju, te da ćemo saslušati šta oni kažu.

Do rešenja za Kosovo kroz dijalog, nećemo ostavljati zamrznut konflikt našoj deci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje snažniji pritisak velikih sila po pitanju razgovora sa Prištinom od decembra i januara naredne godine, kao i da do rešenja za Kosovo mora doći kroz dijalog.

Vučić je na konferenciji za novinare, u Predsedništvu Srbije, rekao da će se založiti za postizanje „kompromisnog rešenja“, dodajući da „ne treba da našoj deci ostavljamo zamrznuti konflikt“.

On je rekao da sukob u Nagorno-Karabahu govori kako neki zamrznuti konflikt „kada ga neko odmrzne“ može da bude katastrofalan.

„Najvažnije poruka za nas je poruka mira i dajaloga, poruka želje da nastavimo dijalog sa Prištinom“, rekao je Vučić i dodao da rešenje „možemo i moramo da postignemo kroz dijalog“, kao i da je „bolje da ga postignemo ranije nego da ga postignemo kasnije“.

Vučić je rekao da „u protivnom može nam se dogodi nekakav sukob“, navodeći da „moramo da izvučemo pouke iz 90-ih“ godina prošlog veka.

Prema njegovim rečima, šta god da se desi „uvek morate da računate na sopstvene snage“, zbog čega će Srbija nastaviti da jača vojno i ekonomski.

Zamenica direktora Кlinike za infektivne i tropske bolesti Кliničkog centra Srbije Ivana Milošević izjavila je danas da je situacija sa brojem novoobolelih od Kovid-19 kojima je potrebno bolničko lečenje ozbiljna, da je mesta u bolnicama sve manje i da su pacijente iz Beograda već počeli da prebacuju u druge gradove.

U Srbiji je juče registrovano 3.536 novoobolelih od korona virusa, a 21 osoba je preminula. Ukupno u našoj zemlji do sada su 70.424 osobe obolele od ovog virusa, a registrovano je 936 smrtnih slučajeva.

U Italiji je juče registrovan 32.961 novi slučaj kovida-19, čime je postala deseta država u svetu u kojoj je zvanično potvrđeno više od milion obolelih od koronavirusa.

U Velikoj Britaniji je juče pređen prag od 50.000 preminulih od korona virusa, saopštile su tamošnje vlasti.U toj zemlji u kojoj je drugi put od početka epidemije korona virusa uveden karantin, u poslednja 24 sata umrlo je 595 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari