Obraćanje s govornice i juče je u Skupštini Srbije iskorišćeno da se započne rasprava o temama van dnevnog reda. U delu rasprave koji se nije odnosio na raspravu o amandmanima na set poreskih zakona, Aleksandar Vučić, poslanik SRS, optužio je DS da je vodila „snajper politiku, zajedno s Ljubišom Buhom Čumetom i ostalim kriminalcima“.

Obraćanje s govornice i juče je u Skupštini Srbije iskorišćeno da se započne rasprava o temama van dnevnog reda. U delu rasprave koji se nije odnosio na raspravu o amandmanima na set poreskih zakona, Aleksandar Vučić, poslanik SRS, optužio je DS da je vodila „snajper politiku, zajedno s Ljubišom Buhom Čumetom i ostalim kriminalcima“. On je u burnoj debati sa Srđanom Milivojevićem (DS) o izvinjenju Borisa Tadića, predsednika Srbije, hrvatskom narodu, rekao da je DS podržala Kumanovski sporazum i dolazak NATO tenkova na Kosovu i Metohiju, a da je SRS bila protiv.
– Ne znam da li ste vi ubili gospodina Milana Pantića ili gospodina Gavrilovića, znam da je taj snajper bio najopasniji u vaše vreme. Znam da je vaša politika bila snajper politika. Mnogo ste ljudi poubijali a da se još odgovorni ne znaju – izjavio je Vučić. Kako je rekao, SRS nije asfaltirala ulice i puteve i uzimala milione evra provizije, kao što je to radila DS. Vučić je optužio DS i da je „prodala Srbe iz Srpske krajine“ zato što se izvinjava „ustašama“, vodi politiku Ante Đapića i da će sutra da vodi politiku Hašima Tačija i Agima Čekua.

Primerak i „gospodin Pinokio“

Za skupštinskom govornicom i juče su se mogli čuti pogrdni nadimci i uvredljiva imena kojima su poslanici „bojili“ raspravu o amandmanima na set poreskih zakona. Aleksandar Vučić nazvao je Srđana Milivojevića „primerkom“, na šta mu je ovaj uzvratio obraćajući mu se s „gospodine Pinokio“. Njih dvojica iskoristila su pravo na reč da podsete na pretnje koje su ranije uputili jedan drugom.

Skretanje s dnevnog reda inicirao je Radiša Ilić (SRS), koji je prozvao DS da stoji iza inicijative da se Karli del Ponte dodeli Nobelova nagrada za mir. Zatim je debata o geografskim pojmovima u Srbiji dovela do burne rasprave o izvinjenju Borisa Tadića građanima Hrvatske. Teške reči prvi je uputio Aleksandar Vučić, poslanik SRS. „Vi ste pljunuli u lice svakom Srbinu, svakom časnom Srbinu u Srbiji, svakom čoveku kome je stalo do istine, mira i pravde. Vi ćete nekome da govorite o tome šta je istina, a šta je laž. Pljunuli ste na grob svakog deteta srpskog… Vi iz DS ste sramota i bruka Srbije i najgori deo srpskog naroda“, rekao je Vučić, optužujući DS da uništava i razara državu.
Slobodan Gavrilović, poslanik DS, objasnio je da ta stranka nije niti će omalovažavati bilo koje žrtve, da se patnja ne može deliti politički i etnički, a da je pomenuto izvinjenje predsednika države „čin koji treba da pokaže odgovornost u Srbiji za ono što su srpski pojedinci učinili drugima“. Vučić je zatim optužio DS da je „uprljala državu Srbiju, srpsku trobojku, sve žrtve ustaškog režima od 1941. na ovamo…“. Za poslanike DS je rekao da su „svi prevaranti, lažovi i uglavnom lopovi“ i zamerio Tadiću, između ostalog, što nije pominjao akcije „Oluja“ i „Bljesak“, što podržava Tuđmanovu politiku i da je očekivano što se izvinjava Hrvatima jer je na listi DS bila „HDZ-ova podružnica“.
Reagujući na Vučićevo insistiranje da je Boris Tadić „vaš predsednik“, Srđan Milivojević, poslanik DS, prozvao je radikale da kažu ko je za SRS predsednik Srbije: „Da li Bil Klinton kome ste poklonili Kosovo, da li Toni Bler, da li Agim Čeku. Kažite jednom za svagda ko je vaš predsednik Srbije kada ne priznajete Tadića“, kazao je Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari