Vučić zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za 13. maj 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za 13. maj u 11 časova sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost povodom najava da će Kosovo aplicirati za Savet bezbednosti.

Vlada Kosova je u četvrtak, 12. maja načelno odobrila inicijativu za članstvo Republike Kosovo u Savetu Evrope, piše RSE.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, ovom odlukom Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore se obavezuje da sprovede sve procedure za članstvo na osnovu važećeg zakonodavstva.

Aleksandar Vučić je na Sajmu automobila u Beogradu 12. maja, odgovarajući na pitanja novinara rekao kako je dobio informaciju da je šefica kosovske diplomatije Donika Gervala (Donika Gervalla) već predala zvaničan zahtev za ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope.

„Time je Priština pokazala da je srušila još jedan sporazum koji je potpisan, to je Vašingtonski sporazum. Brutalno su ga pogazili i pregazili“, rekao je Vučić.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova potpisan je 4. septembra 2020. godine u Beloj kući u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa (Trump). Taj sporazum je bio oročen na godinu dana. Stejt department je ohrabrio Kosovo i Srbiju da nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima.

„Na nama je da ne uđemo u mržnju i ne uđemo u psihozu sukoba ali da na odgovoran, racionalan i ozbiljan način pružimo čvrst i snažan odgovor“, poručio je Vučić.

On je rekao kako će Srbija dati sve od sebe da pokaže da može da čuva svoju zemlju.

Dodao je kako je jasno da „ključne zapadne zemlje vode ovu igru“.

„Mi smo mali, jedna mala slobodarska zemlja koja se trudi da čuva svoj suverenitet i svoje pravo na samostalno odlučivanje. Pokušaćemo da im se na miran i diplomatski način po tom pitanju suprotstavimo”, rekao je on i istakao kako “nema predaje i sklanjanja pred ucenama i ultimatumima“.

Ruska Federacija je 16. marta ove godine isključena iz Saveta Evrope zbog agresije koju je 24. februara započela na Ukrajinu. Bez Rusije, dve trećine država članica te organizacije priznaje nezavisnost Kosova.

Ako se uzme u obzir da se odluke donose većinom glasova država članica, realna je mogućnost pristupanja Kosova Savetu Evrope.

„Ljudska prava i osnovne slobode su zagarantovane Ustavom Republike Kosovo, što podrazumeva konvencija Saveta Evrope, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova od 12. maja.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine, ali još uvek nije uspelo da se učlani u nekoliko važnih međunarodnih organizacija.

Osim što nije članica Evropske unije, Kosovo nije članica ni Svetske trgovinske organizacije, Međunarodne kriminalističke policijske organizacije (INTERPOL) i drugih.

Srbija sve vreme aktivno vodi kapanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i blokira njegovo članstvo u Međunarodne organizacije. Glavni saveznik Srbije u tom njenom nastojanju je Rusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari