"Vučić zaslužio medalju jer je ogolio ovo društvo kao zbir podlaca": Sagovornici Danasa o Hipokratovoj medalji kojom je odlikovan predsednik 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Odluka Društva lekara Vojvodine (DLV) da Hipokratovu medalju dodeli predsedniku Aleksandru Vučiću za zasluge u unapređenju zdravstva pokazuje kako se DLV pridružilo svima onima koji realnost Srbije gledaju kroz ružičaste naočare nacionalnih frekfencija. Prvi put čujemo za ovu nagradu, a svakako nije smela biti dodeljena predsedniku države.

On nema nikakve nadležnosti u zdravstvu, a ako je on gradio i organizovao zdravstvo, onda je više nego jasno da je zloupotrebio službeni položaj – kaže dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta odgovarajući na Danasovo pitanje dana o odluci udruženja lekara iz Vojvodine da predsedniku Srbije daju priznanje za doprinos zdravstvu.

Dr Panić dodaje da je taj potez i „još jedan dokaz da su institucije i stručna udruženja preoteti od strane politike i političkih udvornika“.

– U Srbiji je sve na prodaju, a nažalost verovatno je i Srbija na prodaju sa ovakvom vlašću. Ograđujem se u ime kolega sa dignitetom i u svoje, od ove odluke DLV – kaže dr Panić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je juče od Društva lekara Vojvodine „Hipokratovu medalju“ za zasluge u unapređenju zdravstva, kao i za poseban lični angažman na poboljšanju uslova rada u zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

– Istakavši da se po izgradnji najsavremenijih zdravstvenih objekata u poslednjih nekoliko godina jasno vidi koliko se Srbija menja, predstavnici Društva lekara Vojvodine zahvalili su predsedniku i na tome što je mnogo učinio na zadržavanju kadrova, koji se sada vraćaju u Srbiju kako bi svojim znanjem na najbolji način pomagali ljudima u svojoj zemlji – naveli su iz predsednikovog kabineta.

Osvrćući se na ovu nagradu dr Dejan Žujović, pulmolog, navodi da je „predsednik Vučić medalju zaslužio time što je ogolio ovo društvo kao zbir podlaca, podguznih muva i ulizica najgore vrste“.

– Društvo koje mu je tu medalju dodelilo se nikada nije oglasilo o problemima našeg zdravstvenog sistema, tako da nije jasno gde je bilo prostora za unapređenje? O kvalitetu i eventualnom unapređenju našeg javnog zdravstva sude komentari naših sugrađana na tu temu po društvenim mrežama i portalima. DLV treba da se bavi analizom preliva stručnog kadra iz javnog u privatni sektor, analizom kvaliteta lečenja naših sugrađana, a ne podaničkim potezima i politizacijom vrlo važnog javnog dobra – kaže dr Žujović.

Upitan kako vidi odluku DLV-a, Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, navodi da je to „teško pitanje, zato što odgovor nije jednoznačan“.

– Ja sam pacijent, onda sam neko ko se bavi udruženjem pacijenata i na kraju sam opozicioni aktivista. Postoje dobre stvari koje su se desile u prethodnom periodu, ali generalno uzev, mislim da sistem loše funkcioniše. Napravljen je Klinički centar u Nišu, radi se na KC u Beogradu, dobili smo neke lekove, postoji budžet za inovativnu terapiju, zaposlena su neka deca koja su završila fakultet. To je sve u redu i treba pozdraviti, ali generalno, naš zdravstveni sistem je kao i svi sistemi u našoj zemlji u dubokom ofsajdu. Dodeljivanje tih zahvalnica političarima, bio to Vučić, Tadić, Koštunica, Đinđić, Milošević, bilo ko da je u pitanju je meni, iskreno, neukusno i potpuno bezveze. To je besmisleno podilaženje. Vučića ni ne interesuje ta plaketa koju je dobio. Mogli su je dati nekom doktoru kojem bi to značilo nešto u životu – smatra Pilipović.

Na drugoj strani, dr Mithat Eminović, epidemiolog Doma zdravlja u Tutinu, mestu koje je pored Novog Pazara u leto 2020. bilo najteže pogođen pandmeijom, veruje da dodeljivanje ove nagrade više govori o udruženju lekara iz Vojvodine nego samom predsedniku Vučiću.

– Odluka DLV da “Hipokratovu medalju” dodeli predsedniku Srbije samo je još jedan u nizu apsurda u našoj zemlji. Takva odluka, po meni, govori više o tom vojvođanskom udruženju, nego o Vučiću. Dodvoravanje, ulizivanje, zanemarivanje struke i nauke, forsiranje političkih interesa. Sve je to sadržano u toj odluci – zaključuje dr Eminović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari