Vučić žrtvuje budućnost Srbije zbog Radosavljevića 1Foto: Medija centar

Američke vlasti zabranile su ulazak na teritoriju SAD bivšem komandantu srpske Žandarmerije i članu Srpske napredne stranke (SNS) Goranu Radosavljeviću Guriju zbog umešanosti u grubo kršenje ljudskih prava, pošto postoji osnovana sumnja da je 1999. godine učestvovao u ubistvu braće Bitići (Bytyqi), trojice američkih državljana koji su ubijeni u Srbiji tokom rata na Kosovu.

Kako je saopštio Stejt department, ulazak je zabranjen i njegovoj supruzi Svetlani i ćerki Ani.

Iz Ambasade SAD u Beogradu godinama za Danas ističu da je pravda za Ilija (25), Agrona (23) i Mehmeta (21) prioritet u bilateralnim odnosima sa Srbijom. Međutim, institucije Srbije ništa nisu uradile da bi odgovorne za likvidaciju braće Bitići predale pred lice pravde, iako je od tog zločina prošlo više od 19 godina. Čak je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednjih pet godina nekoliko puta obećao zvaničnicima SAD i porodici Bitići da će rešiti ovo ubistvo. Prema izjavama porodice Bitići, Vučić je u privatnim razgovorima sa njima naveo Radosavljevića kao jednog od dvojice odgovornih za ubistvo braće Bitići. Međutim, Vučić drži Radosavljevića pod svojom zaštitom, i to kao člana Glavnog odbora svoje SNS.

Brat ubijene braće, Ilir Bitići, postavio je pitanje predsedniku Vučiću „zašto misli da ćemo odustati?“.

– Zašto misli da će SAD zaboraviti da je srpska vlada mučila i ubila moju braću? Želim da se zahvalim sekretaru Pompeu i Stejt departmentu što su preduzeli ovaj početni korak kako bi pokazali da Trampova administracija neće dozvoliti da se ubistvo moje braće skloni pod tepih – navodi Ilir Bitići za naš list.

Braća Ili, Agron i Mehmet Bitići ubijeni su u julu 1999. u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji. Bili su američki državljani, koji su nakon završetka sukoba na Kosovu, 26. juna 1999. pokušali da pomognu dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pređu u Srbiju. Uhapsile su ih srpske vlasti na administrativnoj granici sa Srbijom zbog „ilegalnog ulaska u zemlju“. Sutradan su osuđeni na sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora. Odobreno im je da iz pritvora izađu tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu gde su likvidirani, a potom pokopani u masovnu grobnicu u tom selu u kojoj su se već nalazila tela kosovskih Albanaca. Tela braće Bitići otkrivena su 2001. godine. Ruke su im bile vezane žicom, imali su prostrelne rane od metaka na lobanjama.

Nekadašnji tužilac za ratne zločine, Vladimir Vukčević, javno je govorio o tome da je Radosavljević bio „pod opservacijom“, ali da nije bilo dokaza o umešanosti u ovo ubistvo.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Radosavljeviću je predlagano da ide na poligraf kada je saslušavan kao svedok u vezi sa ubistvom braće Bitići, ali je on to odbio. Tužilaštvo za ratne zločine je 23. avgusta 2006. podiglo optužnicu protiv bivših pripadnika 124. interventne brigade PJP Sretena Popovića i Miloša Stojanovića, zbog ubistva braće Bitići, ali su oni oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza.

Pravni savetnik porodice Bitići, Pravin Madhiradžu ukazuje za Danas da je predsednik Vučić uzgleda voljan da žrtvuje budućnost srpskog naroda zbog ratnih zločinaca.

– On štiti ratnog zločinca koji je odgovoran za ubistvo trojice američkih državljana i to u vreme kada Srbija pokušava da se dokaže kao zemlja koja sprovodi reforme – naglašava Madhiradžu i dodaje da su SAD ovom odlukom zabrane ulaska Radosavljeviću i njegovoj porodici na svoju teritoriju poslale „inicijalni signal da neće zaboraviti Vučićeva obećanja“.

Fond za humanitarno (FHP) pravo godinama tvrdi da je ubistvo Ilija, Mehmeta i Agrona naredio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković, da je naredba preneta komandnim lancem do egzekutora, a da se u lancu komande nalazio tadašnji načelnik Resora javne bezbednosti Vlastimir Đorđević, osuđen u Hagu za zločine na Kosovu, kao i bivši komandant PJP i nastavnog centra u Petrovom Selu, a danas biznismen, osnivač nevladine organizacije Centar za proučavanje terorizma i član Glavnog odbora SNS Goran Radosavljević Guri“, navode u FHP-u.

Ivana Žanić iz FHP-a ističe za Danas da akt kojim SAD zabranjuju ulazak Radisavljeviću i njegovoj porodici na teritoriju te zemlje „svakako ohrabruje i pred Srbiju stavlja obavezu da se slučaj ubistva braće Bitići pomeri sa mrtve tačke“.

– Očekivano bi bilo da nadležni državni organi konačno sprovedu delotvornu istragu i otkriju ubice i nalogodavce ubistva trojice američkih građana – ukazuje Žanić. Podsetimo, Odbor za spoljnopolitičke poslove američkog Kongresa usvojio je u junu ove godine rezoluciju o ubistvu braće Bitići, u kojoj se, između ostalog, osuđuje to što još niko nije proglašen krivim za njihovo pogubljenje. Očekuje se da i Kongres uskoro usvoji ovu rezoluciju.

Guri: Ne interesuje me odluka SAD

Goran Radosavljević Guri izjavio je juče za RSE da ga „niti interesuje niti pogađa odluka“ Stejt departmenta da mu se zabrani ulazak u SAD zbog umešanosti u ubistvo braće Bitići. „Ne želim da reagujem na takvu vest, niti me interesuje niti me pogađa takva odluka“, rekao je Radosavljević i odbacio bilo kakvu odgovornost za smrt braće Bitići. „Dao sam izjave istražnim organima, hiljadu puta sam o tome pričao, tako da je nonsens da pričam o tome uopšte“, naglasio je Radosavljević za RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari