Vučićev marketinški trik je da je moć u rukama žena 1Foto: Instagram @buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić objavio je juče na svom Instagram profilu fotografiju okružen saradnicama uz poruku da tajna uspeha Predsedništva Srbije leži u tome što su žene te koje donose odluke kao i da rade marljivije od nas muškaraca.

Sagovornice Danasa, aktivistkinje Zoe Gudović i Aleksandra Mališić, smatraju da je potez predsednika na Instagramu samo marketinški trik, jer je žene koje nas predstavljaju na političkoj sceni izabrao upravo Vučić, poput premijerke Ane Brnabić.

– Dok god živimo u jednom duboko patrijarhalnom društvu, gde su moć, kontrola, ekonomija u rukama muškaraca, teško možemo da se pohvalimo da je moć o odlučivanju u politici u rukama žena, kako navodi predsednik Vučić. Teško je da se pronikne u tu marketinšku manipulaciju koja nam sve vreme upravo kroji tu istinu. Jer naravno da je zbunjujuće i da se mnoge/i pitaju pa šta stvarno žene hoće, vidi koliko ih je u Skupštini? Kako se to odražava na naš svakodnevni život žena? Kao kozmetika, kao neka šarena laža – ističe za Danas aktivistkinja i umetnica Zoe Gudović.

Kako naglašava, žene koje nas predstavljaju na političkoj sceni izabrao je upravo predsednik, „što nas opet dovodi gde je centar moći i ko će se i čije naredbe slušati“.

– Ovo zamazivanje očiju na duge staze ne čini promenu, već zamku, retradicionalnu matricu, a opet će biti, imale ste priliku. Žene su u Srbiji svakodnevno izložene tim zadatim ulogama da i dalje obavljaju većinski neplaćeni kućni rad, da je briga o deci, starima i porodici na njihovim plećima, da su prve otpuštane kad je povuci potegni kako ćemo, prve su na udaru ekonomske bede, a još su uvek meta seksizma, mizoginije, nasilja i tretiranja kao objekta – ukazuje Gudović i podseća na podatke ženskih organizacija da nedeljno bude ubijena žena u Srbiji.

– Žene se bore vekovima za svoju poziciju u društvu i politici. Žene imaju moć da menjaju, i menjaju. Žene bivaju obrisane ili skrajnute kad god poziciji moći ne odgovara. To je realnost – plešite dok vam dozvoljavamo, mi muškarci. Zato se plašim da slika koju imamo ne da nije realna, već je jedna žurka sa tužnim krajem gde izabrane žene i one koje nas predstavljaju samo bivaju lutke na koncu, pa dok traje, dobro je. Za žene to nije dobro – naglašava Zoe Gudović.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Aleksandra Mališić iz Ne davimo Beograd smatra da je ova vlada od početka marketinška, „pa tako ni ovaj događaj ne odstupa od njihove PR strategije“.

– Još otkako je Ana Brnabić dovedena na mesto premijerke bilo je jasno u kom pravcu vlast pokušava da ide. Međutim, upravo to što je dovedena a ne izabrana, govori sve o tome koliko žene u ovoj vlasti odlučuju – ističe Mališić.

Prema njenom mišljenju, bitno je razlikovati suštinu od medijski kreirane slike, „u šta ova vlada svakako ulaže najviše napora“.

– Žene su dugo bile isključivane iz javne sfere i političkog života, pa se ni njihovo uključivanje ne može svesti samo na puku reprezentaciju. Kvote su samo preduslov da se politika menja u skladu s potrebama žena ovog društva, i kada budemo imali politiku koju stvaraju žene za druge žene, sigurno ćemo znati svi znati kolika je njihova moć odlučivanja – ukazuje Mališić.

Jedva čekam da se vrati Kojić

Aleksandar Vučić je uz fotografiju sa saradnicama dodao i da „jedva čeka da se na posao vrati Ivica Kojić, koji je šef kabineta predsednika Srbije.

„Uzgred, jedva čekam da se Ivica Kojić vrati na posao, a razloge svi razumete!“, piše u opisu Vučićeve objave na Instagramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari