Vujović: Građani Srbije često o kvalitetu vazduha obavešteni sa nepouzdanih sajtova 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Ministarstvo zaštite živorne sredine/MO

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović izjavila je danas da su podaci o zagađenju vazduha, koje domaći mediji preuzimaju sa raznih sajtova i aplikacija poput waqi.info, airvisual.com i drugih, neverifikovani i netačni, pa se građani dovode u zabludu, zbog čega je apelovala da se prilikom izveštavanja javnosti koriste zvanični podaci Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

„Građani Srbije zaslužuju da imaju tačne i pouzdane informacije o kvalitetu vazduha koji udišu. Apelujem na sve da se prilikom informisanja šire javnosti rukovode zvaničnim podacima, a ne podacima sa nepouzdanih sajtova za koje nije utvrđeno na osnovu kojih kriterijuma objavljuju podatke“, rekla je Vujović, saopštilo je ministarsvo.

Istakla je da „Agencija za zaštitu životne sredine meri kvalitet vazduha u skladu sa zakonodavstvom Srbije i koristi međunarodno priznate metode i standarde, zbog čega su ti podaci jedino relevantni“.

„Sve češće čuje kako je Beograd najzagađeniji grad na svetu, o čemu pojedini mediji u Srbiji izveštavaju preuzimajući podatke sa raznih sajtova i aplikacija poput waqi.info, airvisual.com i drugih, koji su neverifikovani i netačni, čime se građani dovode u zabludu“, izjavila je Vujović.

Ministarka je kao primer navela prikaz podataka objavljenih na sajtu www.waqi.info, koji je prema ažuriranim podacima u 11 časova pokazao da je PM2.5 na lokaciji Beograd – Stari grad iznosio 61 mikrogram po kubnom metru, dok su u isto vreme zvanični i verifikovani podaci na sajtu www.amskv.sepa.gov.rs pokazali koncentraciju PM2.5 na istoj lokaciji od 16,9 mikrograma po kubnom metru.

Vujović je istakla da podaci koje prikazuje sajt www.waqi.info nisu tačni i da njihov izvor nije Agencija za zaštitu životne sredine kako navode.

Ona je dodala i da taj sajt navodi da svi podaci koje prikazuje nisu validni u momentu objavljivanja i da mogu biti izmenjeni zbog kvaliteta podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari