Vujović: Sprečio sam hapšenje generala Stevanovića 1Haški tribunal Foto: EPA/MARTIJAN BEEKMAN

Bivši diplomata Nebojša Vujović rekao je danas da je u junu 1999. godine sprečio NATO vojnike da uhapse policijskog generala Obrada Stevanovića.

Vujović je agenciji Beta kazao da je NATO pokušao da uhapsi Stevanovića odmah posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, u francuskoj vojnoj bazi u selu Blace, 9. juna 1999. godine.

„Sve se dogodilo nakon što su predstavnici NATO prihvatili član 1. Kumanovskog sporazuma da je Kosovo i Metohija integralni deo Savezne Republike Jugoslavije. S naše strane sporazum su potpisali generali Svetozar Marjanović i Obrad Stevanović, a sa strane NATO general Majkl Džekson. Odmah posle potpisivanja sporazuma, grupa od šest naoružanih NATO vojnika opkolila je mene i generala Stevanovića, a generali Majkl Džekson i Džonatan Bejli, koji su predvodili te vojnike, rekli su nam da se Stevanović nalazi na zapečaćenoj optužnici Haškog tribinula i da imaju nalog za njegovo hapšenje“, ispričao je Vujović, koji je bio šef političke delegacije Savezne Republike Jugoslavije u pregovorima s NATO.

Vujović je kazao da se suprostavio hapšenju Stevanovića, rekavši da bi bio presedan da se uhapsi potpisnik Kumanovskog sporazuma i da bi se tome smejao ceo svet.

„Oni su pokazali koverat sa zapečaćenom optužnicom Haškog tribunala protiv Obrada Stevanovića i kazali nam da Stevanović mora da podje s njima. Pitao sam ih da li su oni normalni i rekao da Stevanović ne može nigde bez mene. Zatražio sam hitan razgovor s njihovim nadredjenima, jer sam smatrao da potpisnik Kumanovskog sporazuma ne može da bude uhapšen“, rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, ubrzo je uspostavljena telefonska veza s Marti Ahtisarijem, Stejt departmentom i NATO bazom u Avijanu.

„I mene su uključili u telefonske razgovore. Rekao sam im da potpisnik Kumanovskog sporazuma ne može da bude predmet bilo kakve optužbe. Posle tih razgovora, general Džekson je pocepao zapečaćeni koverat, a Stevanoviću je rečeno da više nikada ne sme da ode na Kosovo“, ispričao je Vujović.

Obrad Stevanović (70) se 2020. godine pojavio u Hagu kao svedok odbrane u procesu protiv Jovice Stanišića i Frenka Simatovića.

Ambasador Nebojša Vujović bio je kao šef diplomatske misije SRJ u SAD, član pregovaračkog tima u Dejtonu 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari