Vujović: Počinje sa radom Ekološki informacioni sistem gde će građani moći da prijave ekološke probleme 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović izjavila je danas da je za građane važna vest da se od sutra pušta u rad jedinstveni Ekološki informacioni sistem, preko koga će građani moći da prijave ekološke probleme.

„Ovo je važna vest za građane Srbije, jer danas testiramo sistem, putem kojeg će već od sutra moći da prijavljuju ekološke probleme sa kojima se susreću u svojoj lokalnoj samoupravi“, rekla je Vujović prilikom finalnog testiranja sistema pred sutrašnje puštanje u rad.

Kako je saopšteno iz njenog Ministarstva, Vujović je navela da će administratori prikupljati informacije sa terena koje dobiju od građana i pozivati nadležne službe da reaguju, pre svega inspekcije i druge službe u lokalnim samoupravama, kao i republičku inspekciju zaštite životne sredine.

Ona je istakla da je sistem veoma značajan, jer omogućava da se, zajedno sa građanima, efikasnije pristupi mapiranju i rešavanju ekoloških problema u Srbiji, što će pomoći i u kreiranju strategija za rešavanje ekoloških problema i u projektovanju budžetskih sredstava za te namene.

Prema njenim rečima, sistem predviđa i praćenje lokacija očišćenih divljih deponija na kojima su postavljene kamere.

„U Srbiji ima oko 3.500 divljih deponija, a mi smo tokom prošle godine očistili 500 lokacija. Narednih dana ćemo raspisati novi konkurs, kako bismo nastavili da čistimo i u ovoj godini, a izdvojili smo i sredstva za postavljanje kamera. Još jednom pozivam građane da nam ukazuju na ekološke probleme i da zajedničkim delovanjem podižemo svest i unapređujemo kvalitet životne sredine, da zajedno radimo za čistiju i zdraviju Srbiju i samim tim za bolji životni standard“, rekla je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari