Vukašin Milićević: Sveštenik iz Utiska

Ličnost Danas

Ostavite komentar


  1. Vojnik koji dezertira uvek biva kažnjen. Nema upitnosti o ispravnosti stava njegove komande!

      1. Kako bi tebi šef rekao, posao je posao, stoga izvuci paralelu ako već nisi uspeo sam

    1. Da li to znači da ako ti neko naredi da počiniš zločin ,počinićeš ga ili ćeš se pobuniti znajući da je to protiv tvojih moralnih načela.Svi koji razmišljaju kao ti su potencijalno vrlo opasni jer nisu u stanju da preispitaju ispravnost naređenja i bezpogovorno se prepuštaju višem autoritetu,.

  2. Auuu, a koji mu je greh? Ubio čoveka? Zlostavljao decu? Ma ne, gore od toga – mislio svojom glavom i gostovao u Utisku nedelje. E ova prva dva greha se praštaju ali treći ne, to je, ipak, smrtni greh.

  3. Ovakva crkva ne zaslužuje da nosi naziv verska zajednica jer su oni kriminalizovana interesna zajednica koja podriva državu. Pored ovakve crkve srpskom narodu ne trebaju neprijatelji.

  4. Svaki iole obrazovan čovek, koji je bio u prilici, da čuje patrijarha i sveštenika Milićevića, mogao se uveriti kolika je razlika između njih dvojice.
    Na jednoj strani je senilan čovek, koji poltroniše aktuelnoj vlasti i zastupa nsjkonzervativnije stavove, nasuprot njemu je obrazovan misleći čovek, bez predrasuda i tolerantan prema modernim naučnim teorijama.
    Za SPC neprihvatljiv je i Heraklit, koji je živeo sedam vekova pre Hrista, oni tvrdoglavo negiraju svaku promenu, za njih je sve okamenjeno.
    To je u teoriji, a u praksi sve potpuno suprotno, ne voze se u taljigama, ne leče se kod travara, ne jedu rukama, ne stanuju u pećinama, a o asketizmu ni pomisli, vrhunski licemeri.
    Najbolje ih je opisao Đura Jakšić.

  5. Rekao bi čovek da je patrijarh borac za pravoslavlje.Ali to nije tako.Ne znam o čemu se ovde radi u konkretnom slučaju.Nema razloga da se ne prihvati Darvinova teorija.Takvo mišljenje ne čini nekog modernim,već razumnim,i nema potrebe ni za kakvim izmenama.

    1. Patrijarh, znajući kako je postavljen, treba da vrati račun, koji je dosta veći od akontacije.

  6. Moje lično iskustvo je bilo,protivno očekivanju,da Crkvu napadaju ljudi koji su pročitali jednu knjigu u životu i koji misle da je moderno pljuvati po njoj.Sve te pomodne i moderne osobe kojima sam ja,eto,smešan,a iz njih izbija duhovna praznina me nisu nimalo impresionirale.Znam šta se obično očekuje,ali u stvarnosti to nije tako.

    1. Sram Vas bilo! Pravoslavka sam po rođenju, visoka intelektualka, pročitala bukvalno hiljade knjiga, ali mi se ova naša crkva SMUČILA!!! Počev od Kačavende (zlatni stubovi i mladići za razonodu), preko Pahomija (blud sa maloletnicima) do svetogorskih monaha koje sam svojim očima videla na Zlatiboru kako jedu kajmak i pršutu u vreme posta, većina sveštenih lica su fariseji, bludnici i hipokrite (ako uopšte znate šta to znači)! Ovaj sveštenik je tek kap vode u pustinji, usamljeni glas razuma! Vi svi koji nemate odgovor na naše primedbe, pokušavate pljuvanjem i vređanjem da umanjite značaj (ne)dela koja su počinjena u ime crkve. Ili što reče moja baba:“vera u Boga ne podrazumeva i veru u popa!“

      1. Bravo gospođo Vinter za komentar.Slučajno sam sa ženom vraćajući se iz Bjeljine za Beograd video pa zastao ispred dvorova kačavende( namerno malo slovo). Sa tom Crkvom i takvim popom ja dodirne tačke nemam.Umesto na dugu i zasluženu robiju čovek živi u zlatu, svili i kadifi I mi sebe zovemo pravim hrišćanima?

  7. Obe Rimske crkve (Katolicka i Pravoslavna) su falsifikovale ime Jovanovo. Jovan je na reci Jordan privodio ljude Bogu URANJANJEM u vodu i govorio: Uronio sam gresnog a izvadio ociscenog. Na Grckom jeziku se uranjanje naziva BAPTIZA pa je pravilno reci Jovan Baptist. Posto je Rimski vladar Konstantin se hvalio da je pred neke bitke sanjao KRST i posto je po nagovoru majke Jelene prihvatio delimicno Sveto pismo i dao svestenicima plate oni su za simbol vere prihvatili Konstantinov omiljeni krst. Tako da je velika prevara nazvati Jovana krstiteljem. Postavlja se pitanje sta je ISTINA ono sto propovedaju ove dve crkve. Ovo sa majmunskom teorijom o postanku coveka je manje zlo.

    1. Zeleo bih da mi neko u zemlji Srbiji objasni ko je rimskog papu „krstio“ kao papa Franja i svi u Srbiji bez izuzetka to prihvatili. Pretpostavljam da su to uradili u Hrvatskoj , i razumem zasto, ako je Franja, znaci da je njihov, ali zasto su Srbi to prihvatili bez ikakvog razloga, cak ga tako naziva i nas Patrijarh. Dakle, njegovo svetovno ime je Horhe Mario Bergoljo a on je uzeo crkveno ime Francisko po svecu San Francisku u spanskom govornom podrucju, sto je i papin maternji jezik. Pa je tako u latinskom Franciscus, u italijanskom Frančesko, u nemackom Franziskus, u engleskom Frensis. On kod nas ne mogao da bude nista drugo do papa Fracisko.
      Bozidar Jovanovic , dipl. ing.
      Uzwil, 
      Svajcarska

  8. Crkva je dogmatska organizacija, koja još uvek nije potpuno odvojena od vlasti (zbog zloupotreba sa obe strane), ali je pod okriljem autoritarne vlasti i može da radi, manje više, šta hoće, pogotovu u okvirima svoje ‘firme’. Sponenuti sveštenik je, očigledno, pametan, ispravan ali neposlušan i to mu ‘gazde’ neće oprostiti. Sa jedne strane gledano, oni su u pravu, jer on kao njihov uposlenik mora da radi po službenim pravilima (da li su ona ispravna sa ljudske tačke gledišta ovde nije bitno). Sa druge strane da nepostoji sprega dve nedemokratske organizacije (crkveni i državni vlastodršci) bilo bi moguće da čovek iskoristi svoje ljudsko pravo na mišljenje i javno ga saopšti (po crkvenim kanonima bi sveštenik, ili bilo koja osoba, trebalo da sme da ima svoje mišljenje).

  9. Šta se sve piše bez nekog smisla. Zna se tačno ko može da gostuje u utisku nedelje, vladika Nemački, sada ovaj… sve sami „ljubitelji“ države Srbije. Kakva emisija takvi i gosti.

    1. Na žalost, tako je. Uglavnom su instrumentalizovani. S druge strane, uplašena Olja Bećković nema hrabrosti da pozove Srđana Noga, dr Jovanu Stojković…

    2. Može da gostuje bilo koji vladika. Može, ali neće. Neće jer bi morao da odgovara na novinarska a ne naručena pitanja.

  10. Večita borba institucionalne (okoštale) dogme i slobodne misli. Nada čovekova je u ovoj drugoj strani – u slobodnoj misli. Od dogmatskog ekskluzivizma nikada i nige nikakvog dobra nije bilo. Veliki simbol beskompromisne borbe protiv dogme je Đordano Bruno (njegova istina i sudbina). Naravno, na strani sam sveštenika Vukašina Milićevića.

  11. Gledajuci emisiju „Utisak nedelje“ mislio sam da se konacno pojsvestenik koji ce pokrenuti srpsku pravoslavnu crkvu iz paganskih obicaja u . moderniju i kulturno prihvatljivu instituciju . Nazalost to se nije dogodilo !!!

  12. Da je pametan, posle svega, da skine mantiju da okrene leđa spc, otuđenoj i od vere i on naroda, ogrezloj u kriminalu i aferama, bez ikakvog autoriteta i duboko politizovanoj na strani vučićeve partije.
    A oni, neka se pričešćuju istom kašikom u vreme pandemije, neka nastave da pjačkaju glupi narod za slave, sahrane i venčanja, neka nastave da voze mercedese, audije i bmw jer je ih je režim oslobodio svih dažbina, u zamenu za poltiku podršku, neka nastave da lažu i obmanjuju ono malo vernika što im je ostalo…
    Patrijarh Pavle se prevrće u grobu!

  13. E pa oce Vukašine , vise se isplati biti pedofil i čmaroljub izvrsne vlasti nego čovek koji misli svojom glavom!
    Kakav patrijarh…takva i crkva!

  14. Crkva je pod apsolutnim uticajem DBa osim Amfilohija ,Grigorija i Ignjatija !

  15. Svi koji su u bilo kakvoj veze sa SPC ne bi trebalo da ucestvuju u raspravama gde bi iznosili svoje sudove o nekim politickim odlukama kakve god one bile. Ovo nije Iran i vrlo jasno se zna koje je mesto crkve. Najbolje da pored svih budalastina koje slusamo pocnemo slusati popovske price. Oni su se opredelili u mladosti za razvijanje duhovnosti i neka tako ostane. Nema nikakve potrebe za njihovim ucescem u drzavnim aktivnostima. Oni bi trebalo da se bave iskljucivo crkvom.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.