Vukčević: Tužilaštvo u Hagu uradilo odličan posao proširivanjem optužnice protiv Tačija i ostalih 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

Vladimir Vukčević, prvi tužilac za ratne zločine, smatra da je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu uradilo odličan posao time što je proširilo optužnicu protiv bivših vođa OVK i za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu.

Po navodima proširene optužnice, pripadnici OVK su Srbe i Albance, od jula do septembra 1998. i krajem aprila 1999. godine, u selima Budakovo i Semetište u opštini Suva Reka, kao i u đačkom internatu u Gnjilanu, nezakonito pritvorili, prebijali, mučili a neke i ubili.

Vukčević očekuje da suđenje protiv nekadašnjih lidera OVK počne u dogledno vreme, a kako nam je već ranije izjavio, veruje da će tzv. Specijalni sud u Hagu doneti osuđujuću presudu Tačiju, Veseljiju, Krasnićiju i Redžepiju.

U proširenoj optužnici, prenosi Beta, piše da je više pripadnika OVK pritvorenike redovno prebijalo po celom telu i psihički zlostavljalo.

U avgustu 1998. pronađena su beživotna tela dvojice pritvorenika neposredno pošto su ih pripadnici OVK iz Budakova poveli ka Semetištu, piše u optužnici.

U junu i julu 1999. pripadnici OVK nezakonito su, po novim optužbama, pritvorili najmanje tri osobe srpske nacionalnosti u zgradu bivšeg djačkog internata u Gnjilanu, gde je bio štab te albanske paravojske.

Pritvorene su vojnici OVK prebijali i psihički maltretirali. „Pritvorenike s su po celom telu batinali štapovima i palicama, šutirali, udarali i pretili im nasiljem i smrću. Pritvorenici su mogli čuti i videti teško zlostavljanje drugih pritvorenih osoba“.

Dve osobe koje je u julu 1999. OVK otela u Gnjilanu i povela ka đačkom internatu nikada više nisu viđene žive.

Telo prve osobe pronađeno je u junu 2000. sa višestrukim ranama od hitaca iz vatrenog oružja.

Leš druge otete osobe, takođe, je pronađen 2000. godine.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u više od 40 nelegalnih pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine, piše Beta.

Pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu njih četvorica su juče izjavili da nisu krivi za nove optužbe za koje ih tereti Specijalizovano tužilaštvo.

Bivši komandant OVK, prvooptuženi Hašim Tači, naveo je da nije mogao da u potpunosti pročita i razume nove navode optužnice zato što imaju mnogo redigovanih delova radi zaštite žrtava i svedoka.

Bivši član Glavnog štaba OVK Kadri Veselji je, između ostalog, rekao: “Pročitao sam optužbe i želim da ovo suđenje počne što je pre moguće kako bih pokazao da sam nedužan pred narodom Kosova i borcima OVK“.

Krasnići, bivši zamenik komandanta i portarol OVK, naveo je juče pred sudom da mu je teško da shvati proširenu optužnicu “zato što nikad nisam počinio ta zlodela”.

Na kraju je i Seljimi, nekadašnji glavni operativac OVK, izjavio da nije kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.