Vukovci tankog znanja u Novom Pazaru i Tutinu 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Prošlogodišnji mali maturanti iz Novog Pazara i Tutina na završnom ispitu su se, prema pokazanom znanju, našli pri kraju republičke lestvice.

Na testovima iz maternjeg jezika, matematike i izbornog predmeta, osvojili su u proseku 50 odsto manje poena od republičkog proseka, koji je bio 500 bodova.

Ovo pokazuju podaci Zavoda za vrednovanje kvaliteta ovrazovanja i vaspitanja.

Svršeni osnovci iz ovog kraja posebno su podbacili na testovima iz matematike i srpskog jezika i književnosti, a nešto uspešniji bili su na testovi iz odabranog predmeta.

Na testu iz matematike osvajali su prosečno po 435 bodova, iz srpskog jezika 439 i iz izbornog predmeta 446.

Na prošlogodišnjem završnom ispitu nisu blistali ni nosioci Vukovih diploma, kojih je bilo 13 odsto od ukupnog broja onih koji su polagali malu maturu.

Na testu iz srpskog jezika osvajali su prosečno 575 poena, iz izbornog predmeta 560, a i njima je matematika bila „najslabija karika“ sa 553 boda.

Ti rezultati su znatno ispod proseka u Srbiji, gde su vukovci prosečno ostvarili iz srpskog jezika 613 bodova, iz matematike 607 i na trećem testu 589.

S obzirom da je u ovom kraju organizovana nastava i na bosanskom jeziku, mala matura se polagala i na tom jeziku.

Testove je na bosanskom jeziku polagalo 1.455 svršenih osnovaca.

Ni tu nisu pokazana zavidna znanja. Na testu iz bosanskog jezika prosečno je osvajano 500 bodova, a ostvareni rezultati iz matematike i odabranog predmeta daleko su ispod republičkog proseka i iznose 437.

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja razloge za ovakve rezultate na polaganju male mature vide „u višegodišnjim nepovoljnim uslovima života i obrazovnom kontekstu“.

U osnovim školama u ovom kraju nisu raspoloženi za komentare na znanja i ocene koja su dali svojim učenicima.

Ponavljaju da „dežurni u učionicama nisu dozvoljavali prepisivanje i đaci su pokazali koliko i šta znaju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari