Vulin odgovara Milanoviću: Ako je uslov evrointegracija da oprostimo ubicama naše dece neka EU traži druge članove 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

U polemiku koja već danima traje između predsednika Srbije i Hrvatske Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića, večeras se uključio i srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Da je Hrvatska država u kojoj ima bar prava, ako i nema pravde, niko ne bi pretio tužbama kao političkom odmazdom prema Aleksandru Vučiću“, kazao je Vulin dodajući da predsednik Hrvatske ne procenjuje da li za neku tužbu ima osnova, već da li je „pametno„ da bude podignuta.

Srbija ne procenjuje, Srbija ne pita da li je ‚pametno‘, Srbija podiže optužnicu protiv hrvatskih pilota koji su planski, sa umišljajem, na teritoriji Bosne i Hercegovine, na Petrovačkoj cesti, granatirali kolonu nenaoružanih izbeglica i pritom ubili više srpskih civila, a među njima i decu. Srbija podiže optužnicu zato što pravda mora da stigne ubice srpske dece i zato što je to smisao ljudskog društva, vladavina prava i pravde. Za razliku od Milanovića, Aleksandar Vučić nikome ne preti, ali se i ni pred kim ne ponižava, predsedniku Srbije više znači pravda za pobijenu decu nego bilo koji NATO ili Evropska unija“, kazao je Vulin dodajući da „ako će jedan od bezbrojnih uslova da se približimo Evropskoj uniji biti i hrvatski zahtev da Srbija oprosti ubicama naše dece, onda neka Evropska unija slobodno pronađe druge članove“.

Vulinovo saopštenje usledilo je nakon diskretne kritike koje je na račun ministara u Vladi Srbije uputio predsednik Srbije sa Svetskog ekonomskog foruma.

Povod za novu rundu verbalnih okršaja srpskih i hrvatskih zvaničnika je činjenica da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima. Oni se sumnjiče da su tokom vojne akcije „Oluja“ 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

Reagujući na ovu vest, predsednik Hrvatske Zoran Milanović je kazao da će Srbiju „koštati“ ove optužnice, poručujući srpskim zvaničnicima „da se ne igraju sa vatrom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari