Vulin odgovorio ambasadorima Hilu i Žiofreu: Odluku MUP-a može da promeni samo sud, ali ambasadori ne mogu 1EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT

Ambasador SAD-a Hil i šef Delegacije EU u Srbiji Žiofre su izrazili nadu da se u Srbiji neće poštovati zakonska procedura i da će uprkos odluci nadležnih organa biti održana šetnja Evroprajd 2022, izjavio je Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin komentarišući navode ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea u kojima su istakli da su sigurni da će se šetnja LGBT zajednice Evroprajd 2022 održati uprkos odlukama MUP-a Srbije.

„Poštovani ambasadori nisu izrazili nadu da će i protivnicima Evroprajda biti dozvoljeno da šetaju bez obzira na odluke nadležnih organa. Njihovo okupljanje nije podvedeno pod ljudska prava i slobodu izražavanja“, naveo je Vulin .

U saopštenju se navodi da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nema takvih predrasuda, te da ne dele građane Srbije i poštuju svačije pravo na izražavanje stava, ali isto tako i vode računa o svačijoj bezbednosti, pa odluke ne donose na osnovu ideoloških ili bilo kojih drugih predrasuda.

„MUP je u skladu sa zakonom na osnovu procene stručnih kadrova doneo odluku o zabrani obe šetnje i potvrdio odluku i u drugom stepenu. Odluku MUP-a može da promeni samo sud, ali ambasadori ne mogu. Pritisak na pravosuđe nije u skladu sa proklamovanim vrednostima Evropske unije kojoj tako uporno težimo, a ni u Sjedinjenim Američkim Državama ne bi bilo moguće da bilo koji ambasador izrazi nadu da će nadležni državni organi postupiti u skladu sa njegovim uverenjima ili stavovima“, ističe Vulin.

Kako je pojasnio, u Srbiji se poštuje zakon i brine o interesima Srbije, svi ostali će biti saslušani sa poštovanjem, ali „poslušan će biti samo zakon i samo naši građani“.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova ponavlja svoj stav da nikakvih šetnji na kojima može doći do besmislenih i po interese Srbije i naših građana štetnih i nepotrebnih sukoba neće biti, verujem da se tome nadaju i poštovani ambasadori Hil i Žiofre“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.