Vulin položio vence na spomenike prvim antifašističkim ministrima unutrašnjih poslova Rankoviću i Krcunu 1Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, položio je danas na Novom groblju u Beogradu vence na spomenike prvim antifašističkim ministrima unutrašnjih poslova Aleksandru Leki Rankoviću i Slobodanu Peneziću Krcunu.

„Aleksandar Ranković i Slobodan Penezić su pripadnici one generacije koja nas je stavila na bolju stranu sveta. Svojim životom, svojom žrtvom, pokazali su da su Srbi narod slobodarski, narod koji ne pristaje na ucene velikih, narod koji je spreman da se bezuslovno bori za svoju slobodu. Neki drugi narodi čiji preci ih nisu upisali na bolju stranu se ljute na svoje pretke, naši preci su izborili naše mesto na boljoj strani sveta, naši preci su nas stavili među pobednike i to mesto nećemo i ne možemo da izgubimo“, rekao je Vulin, a prenosi pres služba MUP-a.

Ministar je poručio da je ponosan na današnji praznik i da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić dosledno pridržava srpske antifašističke tradicije. Vulin je istakao i da nema nikog većeg i moćnijeg od Srba kada se bore za svoju slobodu.

„Bilo je u istoriji srpskog naroda i onih koji su se odricali svojih antifašističkih tradicija, onih koji su se dodvoravali moćnim strancima, onih koji su sklanjali dokaze naših pobeda, da se ne bi videla veličina poraza velikih i moćnih. Takva vremena su zauvek prošla. Aleksandar Vučić nije samo prvi srpski premijer koji je izgovorio NATO agresija, koji je imao hrabrosti da stvari nazove pravim imenom, već je čovek koji se dosledno pridržava srpske antifašističke tradicije. Tako i mi u Ministarstvu unutrašnjih poslova poštujemo naše antifašističke prethodnike, one koji su pobedili velike i moćne i pokazali nam da nema nikog ni većeg ni moćnijeg nego što su Srbi kada se bore za svoju slobodu. Ministarstvo unutrašnjih poslova sa dužnim poštovanjem obeležava Dan pobede, seća se onih koji su stvarali ovo Ministarstvo, beskrajno ponosni na antifašističku tradiciju srpskog naroda“, poručio je ministar policije Vulin.

Dan pobede nad fašizmom, 9. maj, slavi se i obeležava u znak sećanja na dan kada je 1945. godine nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari