Vulin: Pucanje u provalnika je nužna odbrana, a ne pokušaj ubistva

Ostavite komentar


  1. Vidi se da mister Vulin nije sluzio vojsku.Gde je prvo upozorenje stoj,stoj pucacu pa pucanj u vazduh i tek na kraju pucati u noge izgredniku.Ne treba davati vatreno oruzje ljudima koji nisu savladali(uspesno)gadjanje.Ovako svako moze pozvati komsiju na kafu,lisiti ga zivota i na sva usta viknutii-lopov.Vulin se zbog svoje Tetke u Kanadi pravi veliki postenjacina i zastitnik zakona.Da li je tako?

    1. Treba biti fini ako si stariji i ako neces da dobijes batine posluziti ga kafom dati mu zasto je dosao izviniti mu se sto nemas vise zamoliti ga da ne dolazi vise i pozeleti mu sretan put,

      1. Vidi,vidi vraga kako losi strelci i plasljivci odgovaraju na moj komentar.Covek koji misli da ce sebe zastititi tako sto ce odmah pucati u grudi nenaoruzanom coveku je ustvari kukavica.O tome da mu dosljak nema sta ukrasti je izlisno govotriti.Da li ce i njih zastititi ovaj Vulinov zakon?

        1. Covek koji je usao u vasu kucu sa maskom na glavi je odgovoran za svoj postupak i za sve sto ce ga snaci.Svakome treba dozvoliti da zastiti sebe svoju porodicu i svoju imovinu.

      2. Evo ja imam dozvolu i pistolj i znam da ne smem da pucam u osobu sa fantomkom koja je razbila staklo i usla u moj stan. I zeljno cekam promenu zakona koji ce mi to dozvoliti. A vase fore naucene u vojsci ili u filmovima, primenjujte kad u spavacu sobu vase maloletne kcerke upadne osoba opisana u prvoj recenici.

        1. Свака ти част, као да сам ти ја диктирао шта да напишеш

    2. Devedesetih sam bio u vojsci i ova procedura koju ste opisali je tacna,medjutim kada sam bio na strazi uopste nisam razmisljao o tome da bitangu koja je presla zabranjenu zonu tri puta upozoravam na tu cinjenicu.Nekako mi je miliji moj zivot njegov.O pucanju u noge ne zelim da polemisem,gadja se u grudi u takvim situacijama

      1. Pucanje na straži i pucanje u svome domu ne treba da se postovećuje. Privatna svojina je lično prostranstvo i niko tu nepozvan ne treba da ima pristup. Ne kapiram šta je tu sporno?

    3. Jaoj, što volim ove koji iz čiste pakoti, ili mržnje prema ministru Vulinu, vole da tumače i zastupaju nešto protiv čega bi bili, samo kada bi u pitanju bio njegov život ili životi njegove žene i dece?! Pravo na život i odbranu života je osnovno i neprikosnoveno pravo svake osobe. Zar nije prirodnije da se ovakvi ekscesni slučajevi, u kojima svaka bitanga smatra da može da uzme ono što mu ne pripada, pa i tudj život, tumači kao prekoračenje nužne odbrane, i da se to prekoračenje dokazuje, umesto da se tretira kao ubistvo u pokušaju? Zar treba da žrtvujem svoj život ili, ne daj Bože, život svoje dece, da bih bio „gradjanin koji nije prekršio zakon“? Ili da mi žena i deca, sutradan, neguju cveće na grobu? Koliko ovakvih slučajeva ima i to svakodnevno? Ministar je u pravu. Ako mi neko upadne noću u stan, imam prava da odbranim sebe i svoju privatnu imovinu po svaku cenu i na svaki način. Dok bih ja izgovorio upozorenje prvi put više ne bih bio živ. A, na sudu uvek mogu reći da sam ga upozoravao više puta. Gospodine, mrtva usta ne govore.

      1. Molim naucite sta je nuzna odbrana a sta prekoracenje pre komentarisanja

    4. Većeg imbecila od ovog Dragana ne videh nikad. Čuj filozofiranje, „prvo pucanj u vazduh“ .
      Ko sve daje sebi za pravo da laprda, mila majko

    5. Је л’ ви људи стварно мислите да то тако функционише у свету? Да људи редовно убијају своје комшије и да пролазе некажњено јер законитост одбране од провалника се правно сматра истим као убиство комшије који је дошао на кафу?

      Озбиљно питам јер ми није јасно како неко може да понавља такве шупље аргументе а да се ни минимално није потрудио да се информише на ту тему

    6. Bez obzira svidjao vam se Vulin ili ne, meni licno ne, u pravu je, vreme je da se ovaj nakaradni zakonski pristup promeni, a Vama Dragane zelim da Vam de djavo pojavi u domu pa ga Vi lepo upozoravajte i pucajte u vazduh….

    7. Nije ovde u pitanju samo samoodbrana vatrenim oružjem. Šta ako nije u pitanju vatreno oružje? Recimo nož. Neka palica, motka…

  2. A šta ćemo ako se dva poznanika posvadjaju u kući jednog od njih pa gost bude ubijen. Ili ako ubica nekoga koga je ubio ko zna gde donese kući i jednostavno prijavi razbojništvo. Zloupotrebe su problem. Drugo, takvo rešenje ne postoji nigde na svetu. Italijani su pokušali nešto pa su se pokajali. Nije istina da je u SAD dozvoljeno ubiti nekog čim kroči u dvorište. Ne možete dati dozvolu za ubistvo zato što je napad u kući preduzet. Na primer, deca kradu bicikl iz garaže a ja uzmem pištolj i ubijem troje dece u mraku. Vulinovo rešenje značilo bi haos. Na kraju, on ovim samo skreće pažnju sa Jovanjice, Belivuka i drugih afera.

  3. Pa krajnje je vreme da se promeni boljševički zakon koji štiti razbojnike.Ako hoćete Američku demokratiju, onda primenite i Amerčki pravni sistem

    1. I u Americi postoji procedura i nužna odbrana. Jedan lik je dobio 20 godina u prvom stepenu, jer je upucao crnkinju koja je pijana/drogirana u sred noći pokušala da uđe u njegov stan. Nije to divlji zapad.

      1. Као прво: каква је пресуда у другом степену? Као друго, не бркајте (намерно) бабе и жабе. Ако је провалник у покушају била жена, уз то још онеспособљена дрогом или алкохолом, а починилац здрав мушкарац, јасно је да ју је могао одвратити без тако драстичне реакције и да је врло вероватно да је „нужну одбрану“ искористио као маску за класично убиство, из било којих мотва. Што говори да тај институ није баш лако злоупотребити, како неки овде мудрују. Да ли је тамо дивљи запад не знам, али овде почиње да личи баш на то. И то у фази пре појаве браниоца,

        1. nemojte laprdati, pa nismo skeneri da vidimo ko je ispod maske ili da li je drogiran(dok sam ja studirala alkohol i droga su bili otezavajuce okolnosti po pocinioca osim ako ih je neko na silu drogirao/alkoholisao, sto je u domenu teorije). kao sto majka za cedomorstvo pod odredjenim okolnostima ne odgovara, ne bi trebalo da odgovara ni osoba koja brani svoj stan/kucu/sebe/porodicu, a dodala bih i automobil.

  4. Razumljiv je pokušaj Vulina da zaštiti „svoj dom“ od +400 hiljada evra koje mu je „poslala tetka iz kanade“.
    Seća li se neko kada je poludeli oficir sa terase pucao i ubio dečka koji je otvorio „njegovog fiću“ i sud ga oslobodio.
    Zna se šta je nužna odbrana prilikom napada na život i telo, ali legalizovati ubistvo zbog par hiljda dinara je samo dokaz koliko malo vredi ljudski život u debilizovanoj Srbiji.

    1. A ti pouzdano znaš s kojim motivom je neko upao u tuđu kuću? Možda nije došao po par hiljada dinara, možda je došao da te ubije, da ti siluje ženu….kako možeš to da znaš? Vulin je ovog puta u pravu. Moja kuća je moja suverena teritorija, ko nije pozvan nema tu šta da traži. Šta treba da radim? Da sednem sa uljezom i uz kafu i rakiju razmotrim motive njegovog dolaska pa tek onda da zajednički odlučimo šta da radim? Ma daj….

    2. Ne radi se ovde o samo o gospodinu Vulinu i njegovoj imovini.Radi se o tome da se jednom uvede u zakon da je nečija imovina svetinja.Tako i pravo da se brani svoj dom,porodica i lični život.Kako neko može da zna i predpostavi sa kojim namerama je neko provalio u vaš posed.Posebno u noćnim časovima.Prilikom jedne rasprave sa visokim oficirom policije dobio sam odgovor da nijedno materijalno dobro nema vrednost ljudskog života.E,pa izvinite gospodo,onaj ko u 2 sata noću provali u moju kuću,nema vrednost ljudskog života.Lepo je advokat Toma Fila izjavio kako je supruzi sugerisao da puca u provalnika.Rekao joj je“ Iz zatvora ću te nekako izvaditi,al iz groba nikako“

      1. Lepo receno, odakle neko zna da li je provalnik dosao da ga ubije ili da mu ostavi ruzu… Zakon treba da u ovakvim slucajevima mnogo vise uzima u obzir proslost provalnika i da ako provalnik bude upucan „iz nehata“ da i kazna bude eventualno nanogica. Ili su nanogice rezervisane samo za ozbiljne kriminalce ciji advokati posreduju u ozbiljnom podmicivanju?

    3. @Ziko@
      Mora da vam je neko prepricao taj dogadjaj ili se slabo secate. Bilo je to vreme kada su su zbog dece politicara , visokih oficira i jos nekih uveli kategoriju pozamljivanje vozila. Koji nonses. Zastavnik ga je opemenuo da se skloni od vozila da ce pucati, nasta mu je obijacodgovorio psovkoom, a koji je imao neke sitne prekrsaje odgovorio da puca. Isti je pogodjenim jednim hitcem ali tako nesretno mislim negde u donjem delu tela i brzo je iskrvario. Zastavnik je proveo u istrazi nesto manje od dve godine i posle toga je odmah penzionisan……Da se zna barem deo istine .

    4. Ако си ти пророк или врачара, па можеш да читаш туђе мисли, ми остали не можемо. А колика је вредност моје имовине, то само ја знам. А није само моја имовина вредна, него и живот мене и моје породице. Можда сам ја одузео мојој деци од уста (колача, играчака, сокова, летовања,…) јер сам штедео због те имовине, а ти ћеш да ми кажеш колико она вреди. Треба да те буде срамота. Да ниси ти можд један од оних који би дошао да провериш шта је вредније: моја имовина или твој живот. Е па да ти кажем, мени је моја имовина најважнија, колико год мала била.

  5. Zaboravih. Ništa čudno od Vulina koji je iz partije koja je došla na vlast ubijajući političke protivnike i useljavajući se u njihove stanove.
    A sada bi heto svoj stan da brani ubijanjem od onih koje je opljačkao da bi bio „vlasnik stana“

    1. Žiko, mani nas tvog opozicionog sendvičarenja. Ne radi se o Vulinu već o ozbiljnom problemu zaštite svoga doma. I ovde je Vulin u pravu, a ti nastaviš li sa imbecilizmom biće vam puno i 1% na sledećim izborima.

  6. Svi koji se ne slažu sa Vulinom treba da prestanu da zaključavaju svoje domove i onda kada im neko upadne u njih ko će da ubije i siluje članove njihove porodice treba za to da optuže Vulina. To je rešenje da oni budu u pravu a Vulin kriv!

  7. Zakon je dobar ali je tumačenje nakaradno. Šta nam garantuje da kad se promeni zakon da ga opet neće tumačiti pogrešno?

  8. Sve što je do sada bilo zabanjeno, sada može da bude, moguće je. Naloženi Vulin, koji nema nikakvo obrazovanje iz ovih oblasti sada uvodi pravila. Duh Mire Marković i dalje mrači nad Srbijom!

  9. Ovo je super zakon, šta ako neko dođe u moju baštu u Jovanjici i krene da krade paradajz pod izgovorom da je došao da ga sadi. Ili šta ako mi neko upadne u stan koji mi je tetka legalno kupila . Moram da branim tedku i njene pare.

  10. Ministre Vuline ako vam uspe ovaj zakon to će biti odlično, po Američkom sistemu koji lično podržavam a i verovatno većina.

    1. Ne može Se pričati o američkom sistemu jer Svaka američka država Ima posebne zakone u ovoj oblasti.Na Floridi ,ako te neko fizički napadne ,imaš pravo da pucaš u njega čak iako nije naoružan,a npr u Kaliforniji je zakon da Ne sneš da pucaš u provalnika već pokušati da pobegneš

  11. Kakve packe će ovaj nesrećnik da dobije od vrhovnika!
    Pa da su očajni vlasnici kuća u Savamali pucali na rušitelje iz Milenijum tima, gde bi nesrećni Veliki i Mali mogli da zarade onoliku proviziju?

  12. Vulin uglavnom prica gluposti….sada nazalost moram da se slozim sa njim!

  13. da se brani imovina i život, kad su napravili takve zakone o oružju i municije da bi ljude odvratiti od posedovanja istog, plus porez. Što malokalibarsko oružje ne stave u kategoriju C?

  14. Posto sam nekada ziveo u americi, taj zakon je i potekao sa tog severnoamerickog kontinenta. Jedino sto mogu da se slozim sa ovim bivsim JULovcem inace po svemu ogavnim stvorom, to je bas taj tzv „zakon“ o neprikosnovenoj zastiti licne imovine i zivota. Zalosno je da ovakvi kleptomanski pripadnici vlasti Aleksandra Vucica i on sam, stoje iza ovakvog predloga zakona.

  15. NEVEROVATNO! Nema pas za sta da nas ujede, a kao, bojimo se napasnika! Oruzane pljacke jedva da se ikada desavaju. Poznato je da su ozbiljne kradje uglavnom dobro organozovane, najcesce od strane insajdera. Ovo glupiranje i skretanje paznje sa Jovanjice, izazvalo je veliki odjek koji potvrdjuje zalosnu cinjenicu o tome koliko smo BOLESNO drustvo. Od KOGA to komentatori hoce da se brane oruzjem? U KOGA bi oni to pucali? Zar nam nije dovoljno mrtvih u ovih 30 godina? Hocete li da vec i tako medjusobno zakrvljene stanovnike izazovete da zarate? Ovoliko komentara kojima se podrzava NASILJE zasluzuje veoma ozbiljnu akciju, bas od onih, koji ga, nazalost, IZAZIVAJU.

    1. Teško onoj deci koju vi podučavate. Manijak sa sa maskom i sekirom mu upao u kuću tražeći novac jer je čuo da ga deda ima i zapretio sekirom u glavu. A vi trabunjate o politici
      Nadam se samo da ste nezaposlena „profesorka“

    2. Није ни чудно што су нам затвори пуни криминалаца, кад су нам професори овакви. А деца се корупцији прво науче од професора, запитајте се колико сте двојки и петица поделили и због чега, а деца нису заслужила. Сви смо ми ишли у школу и добро знамо како функционише просвета.

  16. Apsolutno podrzavam pomenutu inicijativu, s tim da onaj ko poseduje legalno oruzje (sto podrazumeva da je psihicki zdrav) ima pravo da svoju imovinu i zivote, sebe i svoje porodice brani svim sredstvima pa i legalnim oruzjem. Pri tome bih, one koji to ucine nelegalnim oruzjem ipak sankcionisao. Na taj nacin bi se uveo red i uspostavila pravna drzava

  17. Gospodo ,do kada će zakon štititi bahate nasilnike.Zar pred tim barabama da se snebivamo? U vlastitoj kući da se izinjavam barabi .Svaka čast za predlog.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.