WWF: Mladi u Srbiji traže hitnu akciju u borbi protiv klimatskih promena 1Foto: Screenshot/YouTube/WWF Srbija

Svetski fond za zaštitu prirode (WWF) objavio je danas, povodom Međunarodnog dana mladih, da su mladi u Srbiji, učesnici projekta „Na mladima klima ostaje“, poručili da je neophodna hitna zajednička akcija u borbi protiv klimatskih promena.

U saopštenju se navodi da je, u okviru saradnje sa mladima u Srbiji, WWF zajedno sa učesnicima projekta ,,Na mladima klima ostaje“, pripremio video poruku o klimatskim promenama i njihovom uticaju na budućnost mladih, koja se može videti na ovom linku. 

Nakon objavljivanja Izveštaja Međuvladinog panela UN o klimatskim promenama (IPCC), koji je još jednom upozorio na važnost hitnog i odlučnog reagovanja, mladi u Srbiji poručili su kako je nužno ,,da zajedno zaustavimo apokalipsu“, kao i da treba ,,hitno da se pokrenemo jer sve zavisi od nas“, dodao je WWF.

Regionalni projekat ,,Na mladima klima ostaje“ posvećen je mladim ljudima uzrasta od 15 do 24 godine, koji žele da pokrenu inicijative protiv klimatskih promena, odnosno za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promenama.

Kroz seriju radionica i edukativnih programa, mentorstvo i podršku stručnjaka i saradnju sa mladima, organizacijama mladih i za mlade, edukatorima, mentorima i ekspertima projekat ima za cilj da osnaži mlade da pokrenu sopstvene inicijative i ponude sopstvena idejna rešenja problema u diskursu o klimatskim promenama.

U okviru projekta, učesnici su imali priliku da steknu znanja iz oblasti razvoja građanskih inicijativa, komunikacija, javnog zagovaranja, angažovanja zajednice i razvoja politika kroz prizmu klimatskih promena u Srbiji.

Po završetku treninga, započeli su sopstvene inicijative koje će na jesen predstaviti na Omladinskom klimatskom forumu u organizaciji WWF-a na nacionalnom i regionalnom nivou.

Mladi će kreirati inicijative za podizanje svesti o uticaju klimatskih promena na biološku raznovrsnost, promociju korišćenja obnovljivih izvora energije, obrazovanje i uključivanje vršnjaka u borbi protiv klimatskih promena, društveno odgovorna rešenja za odlaganje otpada i bacanje hrane, kao i promovisanje održivih ekoloških navika sa ciljem smanjenja emisija ugljenika.

Koordinatorka projekta ,,Na mladima klima ostaje“ iz WWF Adrije Mina Mirić rekla je da je u projektu do sada učestovovalo 15 mladih iz Srbije.

,,Njihove generacije će osetiti razorne posledice klimatskih promena. Stoga je sve važnije uključiti, osnažiti i podržati mlade koji žele svojim aktivnostima da se uključe u pitanja zaštite životne sredine i tako osigurati budućnost naše planete, našeg doma“, kazala je ona.

WWF organizuje ovaj projekat u Srbiji, Bugarskoj, Češkoj i Rumuniji, i on je deo Evropske klimatske inicijative (EUKI) Federalnog ministarstva za okolinu, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost Nemačke (BMU).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari