YIHR Srbija podnela pritužbu Poverenici zbog diskriminacije pripadnika albanskog naroda od strane BIA 1foto-BETAPHOTO-BRANISLAV-BOŽIĆ

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) podnela je u ponedeljak 23. januara pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminacije pripadnika/ca albanskog naroda od strane Bezbednosno-informativne agencije (BIA), s obzirom na to da je BIA u saopštenju za javnost od 27. decembra 2022. godine naglasila da je osumnjičeni za krivično delo terorizam albanske nacionalnosti, saopšteno je danas iz te Inicijative.

„Pominjanje nacionalne, verske, ideološke ili političke pripadnosti osumnjičenog dozvoljeno je samo u slučaju ako je počinjeno krivično delo u vezi sa tom pripadnošću. Kako se terorizam ne može povezati ni sa jednom nacionalnom pripadnošću, očigledno je da se na ovaj način širi netrpeljivost i strah prema Albancima. Saopštenje je još problematičnije ako se uzme u obzir da je objavljeno u trenucima tenzije u odnosima Kosova i Srbije“, naveli su oni.

Kako su dodali, veliki broj medija u Srbiji potom je saopštenje BIA preneo u izvornom, diskriminatornom obliku.

„Saopštenje BIA još je problematičnije, ako se ima u vidu da se Albanci u medijima u Srbiji često prikazuju kao “teroristi”, kao oni koji “zveckaju oružnjem” i koji su “nepoželjni”. Tome doprinose izjave političara/ki, posebno izjave aktuelnog direktora BIA Aleksandra Vulina. Govor mržnje prema Albancima, posebno u trenucima političkih tenzija, podstiče diskriminaciju, radikalizaciju društva i može dovesti do nasilja i zločina iz mržnje“, poručili su oni.

Oni su dodali da tome u prilog govori kamenovanje autobusa od 7. januara 2023. godine koji je saobraćao na relaciji Cirih-Priština.

„Napad se dogodio dan nakon što je pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na pravoslavni Badnji dan u Štrpcu ranio dva pripadnika srpske nacionalnosti – mladića od 21 i dečaka od 11 godina“, naveli su iz YIHR Srbija.

Oni su pozvali Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti da reaguje na „diskriminatorno saopštenje BIA“, kao i medije da poštuju Zakon o zabrani diskriminacije i Etički kodeks novinara Srbije, posebno deo u kome se navodi da “novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i učiniće sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnom opredeljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari