Yurom centar: U Nišu narkotici sve prisutniji u romskoj zajednici, uništavaju čitave porodice 1Foto: Pixabay/7raysmarketing

Direktor nevladine organizacije „Yurom centar“ iz Niša Osman Balić istakao je da je problem narkomanije u romskoj zajednici u tom gradu, ali i u celoj Srbiji sve prisutniji, zbog čega je to udruženje pokrenulo projekat koji ima za cilj da podstakne prevenciju i pažnju nadležnih lokalnih institucija usmeri ka tom gorućem problemu.

Balić je rekao za agenciju Beta da je anketiranje mladih od 15 do 20 godina u jednom romskom naselju u Nišu pokazalo da je trećina njih probalo marihuanu, a sedam odsto je redovno koristi.

„Anketirani su potvrdili da se u njihovom naselju koristi heroin, marihuana i narkotici u tabletama, a da se različite psihoaktivne supstance prodaju i kupuju u samom naselju“, kazao je Balić.

Prema njegovim rečima, anketa je takođe pokazala da ni jedan od desetoto roditelja koji znaju da im dete koristi psihoaktivne supstane nije potražio savet, a skoro 80 odsto anketiranih mladih je reklo da nikada nije slušalo predavanje o štetnosti psihoaktivnih supstanci.

Mladi koji su učestvovali u anketi, dodao je, posvedočili su da broj krivičnih dela vezanih za drogu iz godine u godinu raste i da ima sve više nasilja u porodici.

„Droga je povezana sa novcem jer da bi je kupili morate da ga pronađete kako znate i umete, a onda je rezultat toga porast kriminaliteta. Imamo svedočenje majke koja je rekla da je njen sin pretukao svog dedu i oteo mu novac koji je ovaj zaradio sakupljajući otpad“, istakao je Balić.

On je kazao da je i sam proteklih godina bio svedok „raspadanja“ uglednih i dobro situiranih romskih porodica zato što su njihova deca postali narkotinski zavisnici.

Takvih primera, dodao je Balić, u romskoj zajednici nije bilo do pre dvadesetak godina, ali su onda kriminalne grupe uspele da se uključe u romsku zajednicu i mladima ponude narkotike.

„Naročito su tome doprinele migracije i povratak mladih ljudi iz zapadnoevropskih zemalja. Postalo je pomodarstvo da se droga proba, a zapravo ne treba je ni probati jer ste posle toga zarobljenik te pošasti“, istakao je Balić.

On je naglasio da je potrebno mnogo više raditi na prevenciji i u borbu protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci uključiti brojne ustanove, a pre svega Centar za socijalni rad, Zavod za mentalno zdravlje, Specijalnu bolnicu u Toponici, školsku upravu, kao i medije.

„Vlada Švajcarske i UNOPS kroz program ‘Lokalno upravljanje za ljude i prirodu’ pomogli su nam sa nešto više od 1,4 miliona dinara u nameri da u narednih godinu dana organizujemo široku kampanju informisanja dece i roditelja o svim rizicima korišćenja narkotika i osnujemo Savetovalište za prevenciju narkomanije“, istakao je Balić.

On je kazao da je „Yurom centar“ proteklih nekoliko meseci organizovao više tribina na temu zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, a sa tribinama će nastaviti i u narednim mesecima.

Yurom Centar je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u julu 1998. godine, na inicijativu romskih lokalnih i republičkih organizacija iz bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari