Za 40 dana ubijeno pet žena, sve u Vojvodini: Novi protest u Novom Sadu 1BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Protest zbog petog femicida od početka godine organizovan je večeras u Novom Sadu, od strane aktivistkinja okupljenih u neformalnoj grupi „Žene za promene“.Kako je poručeno sa skupa, u poslednjih 40 dana ubijeno je pet žena, a sva ubistva dogodila su se u Vojvodini.

Realnost je, istaknuto je, da žene u Srbiji stradaju u sve brutalnijem nasilju, a da efikasnog odgovora institucija nema.

„Žene stradaju od muškog nasilja, nevladine organizacije protestuju, a država ćuti. Iz vlade i nadležnih ministarstava širi se samo ledena tišina i nezainteresovanost“, istaknuto je na protestu.

„Žene za promene“ su ponovo uputile zahtev nadležnima da se usredsrede na spasavanje ženskih života i obuzdaju epidemiju nasilja, te prihvate inicijativu da femicid bude klasifikovan kao posebno, najteže krivično delo.

Za razliku od prethodna četiri protesta, ovoga puta nakon govora organizovana je i kratka šetnja Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom.

Tom prilikom građanima su deljeni flajeri s porukama kojima se upozorava javnost na epidemiju nasilja, govori o pravima žena, osuđuje nasilje i zahteva efikasno delanje sistema i državnih institucija u zaštiti žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari