Danas počinje druga proba velike mature 1Foto: matura.edu.rs

Za oko 52.000 maturanata srednjih škola iz cele Srbije danas počinje polaganje druge probe državne mature.

Učenici će danas rešavati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, sutra će raditi test iz matematike, a u četvrtak neki od izabranih predmeta sa liste opšteobrazovnih.

U petak će biti polaganje teorijskog dela stručnih ispita i umetnički ispit solfeđo i harmonija, dok je od 11.  do 15. aprila predviđeno izvođenje praktičnih delova stručnih ispita.

U drugom pilotiranju državne mature učestvuju svi učenici četvrtih razreda državnih i privatnih srednjih škola.

Testiranje će biti organizovano u više od 500 obrazovnih ustanova – gimnazija, srednjih stručnih i umetničkih škola, a testove će polagati i učenici koji se trenutno nalaze u Istraživačkoj stanici Petnica.

Test iz srpskog (odnosno maternjeg jezika za pripadnike nacionalnih manjina) i matematiku polagaće svi učenici četvrtog razreda svih gimnazija i srednjih stručnih škola u Srbiji.

Izuzetak što se tiče matematike su đaci koji su taj predmet imali jednu ili dve godine, a oni će kao drugi ispit birati jedan od predmeta sa liste opšteobrazovnih.

Kao treći ispit gimnazijalci će moći da biraju jedan od opšteobrazovnih predmeta, dok će za učenike stručnih škola to biti stručno-teorijski test.

Ovaj test sada neće polagati svi učenici srednjih stručnih škola, već oni koji pohađaju neki od 62 obrazovna profila koji se pilotiraju u okviru projekta državne mature.

Praktični ispit za đake srednjih stručnih škola biće proveren samo na uzorku učenika i škola.

Testovi koje će učenici rešavati imaju do 40 zadataka, a na raspolaganju im je po 180 minuta za svaki test.

Testovi se rade pod šifrom i pregledaju se u školama, a nakon dešifrovanja pregledači će pretvoriti procente u ocene.

Svaki učenik koji bude zadovoljan postignutim rezultatima moći će da zatraži od nastavnika da mu ocenu upiše u dnevnik, dok se loši rezultati neće evidentirati.

Svi učenici će posle svakog testa popunjavati i anonimni onlajn upitnik, u kome treba iskreno i otvoreno da odgovaraju na pitanja, a njihovi odgovori služe za evaluaciju ispita i kao preporuke za dalji rad.

Takođe, pripremljeni su upitnici za predsednike i sekretare školskih maturskih komisija, dežurne nastavnike, supervizore i za pregledače.

Nadležni kažu da je cilj pilotiranja provera kvaliteta ispitnih zadataka i testova, kao i procedura propisanih za organizaciju ispita. Škole su dobile uputstvo da se strogo pridržavaju procedura, tako da nije dozvoljeno prepisivanje, razgovor među učenicima, ni ometanje ostalih đaka.

Na prethodnom, prvom pilotiranju učenici su pokazali loše rezultate, ali su nadležni obrazložili da svrha tog testiranja nije bila provera đačkog znanja.

Podsećamo da će državnu maturu prvi put polagati učenici koji su sada drugi razred srednje škole, na kraju školske 2023/24.godine. Rezultati tog ispita biće vrednovani pri upisu na visokoškolske ustanove, a u kojoj meri trebalo bi da bude poznato do početka iduće školske godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari