Za cepanje plakata sa Vučićevim likom kazna 10.000 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Aktivista i jedan od osnivača Lokalnog fronta iz Kraljeva Branislav Seničić osuđen je na novčanu kaznu od 10.000 dinara zato što je pre dve godine cepao i crtao po plakatima Aleksandra Vučića.

Sudija Ustavnog suda koji mu je izrekao presudu, rekao mu je da je još dobro prošao, jer je mogao biti osuđen i na zatvorsku kaznu.

Podsetimo, u Kraljevu su 20. marta 2017. privedena tri odbornika Lokalnog fronta koji su cepali i prelepljivali plakate tadašnjeg predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića. Sve se događalo ispred hale u kojoj je sutradan Vučić održao predizborni miting. Čitavo Kraljevo bilo je oblepljeno plakatima koje je čuvala policija, a aktivisti Lokalnog fronta su performansima želeli da dokažu, i uspeli su u tome, da policija nije radila u službi građana, već u službi SNS-a.

– Grad je bio pun policije čije jedino zaduženje je bilo da čuva plakate. Mi smo ih tokom dana sklanjali, jer su bili izlepljeni i na nedozvoljenim mestima, po trafo stanicama. Policija nas je pratila u stopu i kad god mi skinemo ili cepnemo plakat, sledila je legitimacija – priča nam „osuđenik“ Branislav Seničić. U noći kada je „pao“ sa još dvojicom aktivista Lokalnog fronta „suočavao“ se sa plakatima kojima je bila oblepljena hala u kojoj je Vučić sutradan trebalo da održi miting. Seničić kaže da su prišli bilbordu sa namerom da ga poprskaju kada je naišao policijski kombi sa gomilom policajaca. Uhapsili su ih i odveli u stanicu gde su ih tokom noći saslušavali. Proces protiv Seničića vođen je od prekršajnog suda, a na kraju je završio pred Ustavnim sudom, gde je odbijena njegova ustavna žalba na odluku Prekršajnog apelacionog suda u Kragujevcu, pa je osuđen „zbog narušavanja javnog reda i mira“.

– Ne znam na koji način smo narušavali javni red i mir. Želeli smo da vidimo da li policija o trošku naroda radi svoj posao ili čuva bilborde. Međutim, sudije su to drugačije shvatile – ističe Seničić. On dodaje da je samo za plakate prelepljene preko hale u Kraljevu utrošeno 20.000 evra.

Iako su pravna sredstva u Srbiji utrošena, naš sagovornik ističe da se ne miri sa presudom Ustavnog suda i da će se obratiti međunarodnom sudu u Strazburu, ne zbog visine kazne, već, kako kaže, zbog apsurdnosti same presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari