Nakon višemesečnih pregovora sa vlasnicima zemljišta na trasi budućeg Koridora 10 od sela Grabovnica kod Leskovca do granice sa Makedonijom u opštini Preševo, postigut je dogovor da cena eksproprisanog zemljišta bude 10 evra po kvadratnom metru.

 Trasa ovog dela magistralnog puta dugačka je 97,2 kilometra i trebalo bi da bude završena za nešto više od dve godine. Dogovor je usledio iako su postojali zahtevi vlasnika zemljišta da cena po kvadratu bude od 15 do 18 evra, pa i više.

Načelnik Odeljenja za urbanizam u opštini Preševo Agim Nebiu, kaže da je iz JP „Putevi Srbije“ stigao plan koji predviđa eksproprijaciju 500 različitih parcela na delu teritoriji ove opštine do Bukurevca u dužini od oko 11 kilometara.

– Do sada je rešenje za eksproprijaciju dobilo 400 vlasnika parcela, a njih 250 je i naplatilo troškove. Rečje o parcelama od 100 do 4.000 kvadratnih metara – precizirao je Nebiu, naglašavajući da je bilo zahteva da cena kvadrata bude veća, ali da su na kraju „svi prihvatili ponuđenu državnu cenu“.

Na delu trase od Bukurevca do Levosoja, bujanovačko Odeljenje za urbanizam dobilo je 530 predloga za eksproprijaciju, a do sada izdata 183 rešenja, a uskoro se očekuje da i za treću deonica od Levosoja do Srpske kuće stigne oko 500 zahteva za eksproprijaciju.

– Nekoliko građana je većpodiglo i preko tri miliona dinara – kaže načelnik Odeljenja za urbanizam u bujanovačkoj opštini Fadil Aliti, navodeći da se proces eksproprijacije „odvija predviđenom dinamikom“. Sredinom godine trebalo bi da počne i eksproprijacija zemljišta i na području opštine Vranje i Vladičin Han.

– Očekuje nas ozbiljan posao i zato ćemo pojačati rad nadležnih službi u sektorima urbanizma, kako bi bilo što manje problema, a građani što pre ostvarili svoja prava – kaže za Danas Nebojša Ljubić, načelnik Gradske uprave u Vranju.

Prema najavama iz Ministarstva za infrastrukturu deo autoputa od sela Levosoje do granice sa Makedonijom gde su radovi u toku trebalo bi da bude završen do početka maja ove godine, a rečje o trasi ukupne dužine od 21 kilometra. Očekuje se da bi do juna 2011. godine trebalo da se uradi i prvi deo najteže deonice kroz Grdeličku klisuru od Grabovnice do Caričine doline kod Motela Predejane. Ceo projekat vredan je 1,5 milijardi evra. Trećina sredstava biće izdvojena iz državnog budžeta, a ostatak kreditom Svetske banke. Za oko tri godine trebalo bi da bude izgrađeno 300 kilometara autoputa na Koridoru 10, uključujući i najskuplju deonicu kroz Grdeličku klisuru. U tom velikom poslu eksproprijacija zemljišta je jedan od vrlo važnih segmenata bez čije potpune realizacije ne mogu da počnu ni putarski radovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari