penzionerifoto BETAPHOTO/Milan Timotić

Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i nesposobnosti, a Svetski dan zdravlja, 7. april, obeležava se na čitavoj planeti, ali i u Srbiji.

Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) ukazuju na dužinu života u našoj zemlji, broj bolničkih postelja, broj lekara, farmaceuta i stomatologa, ali i stopu mortaliteta ili smrtnosti na 1.000 stanovnika.

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2021. godine, očekivano trajanje života u Srbiji bilo je 70 godina za muškarce i 75,6 za žene. U Evropskoj uniji, poređenja radi, za muškarce je bilo 77,2 godine, a žene 82,9.

Stopa mortaliteta na 1.000 stanovnika u Srbiji je iznosilo 20 odsto, dok je u Evropskoj uniji ona 1bila 1, 9 odsto.

Za koliko godina muškarci u Srbiji žive kraće od onih u Evropskoj uniji 1
ilustracija Foto: UKC u Nišu

Broj lekara u Srbiji bio je 20.186, stomatologa 1,533, farmaceuta 1.395. U 2021. godini na jednog lekara bilo je 339 stanovnika, na jednu bolničku postelju bilo je 160 stanovnika, a ukupno je na raspolaganju 42.761 bolničkih kreveta.

Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, podsetimo, koja je usvojena 10. decembra 1948. godine sve njene članice, među kojima i Srbija, obavezale su se da obezbede da nijedna osoba ne bude lišena svog prava na pristup službama za lečenje bolesti i rehabilitaciju zdravlja, ali i drugim službama u okvirima zdravstvene zaštite.

Države potpisnice sporazuma moraju da obezbede potpuno ostvarivanje prava na zdravlje, a posebno svaka članica mora da preduzme mere da se bori protiv bolesti i neuhranjenosti, obezbedi pristup informisanju i obrazovanju, iskoreni praksu koja ugrožava zdravlje svih ljudi na njenoj teritoriji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari