ZA Krov nad glavom: Porodica Garip juče po treći put raseljena 1Foto: Združena akcija "Krov nad glavom"

Juče je predstavnik Marine Dorćol (SEBRE DOO), izvesni Anđelko, došao u jutarnjim satima sa kamionom da raseli porodicu Garip, saopštila je Združena akcija Krov nad glavom.

Kako je saopšteno, porodica o ovom raseljavanju nije bila prethodno obaveštena, a namera Marine Dorćol je bila da njihov dom premesti na gradsko zemljište i tako ih skloni sa mesta na kome su živeli, koje je u vlasništvu Marine Dorćol.

Tako su njihovu kuću, prema saopštenju, juče prebacili na jednu lokaciju, odakle su je preneli na drugu, da bi noćas uklonili sve stvari koje su ostale na lokacija na kojoj su prvobitno živeli (iako su obećali da će ih preneti tamo gde prevezu kuću porodice).

„Da stvar bude još gora, Marina Dorćol porodicu Garip tretira kao komunalni otpad, ne kao ljude čiji dom vucara na sve strane kako bi ga uklonili sa zemljišta na kojem bi trebalo da grade zgrade i zgrću profit. Takođe, na osnovu odredaba Zakona o stanovanju i uređivanju zgrada, lokalna samouprava, u ovom slučaju grad Beograd (ili neka druga opština gde lica koja se iseljavaju imaju prijavljeno prebivalište) je u obavezi da u ovakvim i sličnim slučajevima licima koja se iseljavaju obezbedi alternativni smeštaj“, navedeno je u saopštenju.

Toga je, prema tvrdnjama ZA Krov nad glavom,  grad bio svestan, pa je umesto donošenja odluke o iseljenju odlučio da donese rešenje kojim se porodica Garip tretira kao komunalni otpad i time se čiste ruke od obaveze propisane zakonom, a ovo, kako navode, još više ide u prilog Marini Dorćol koja se olako odriče svih odgovornosti i samo sprovodi donete odluke.

Porodica Garip zaslužuje dom i svako izvrtanje činjenica i zaobilaženja obaveza zarad sopstvenog interesa neće proći nezapaženo, zaključuje ZA Krov nad glavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari