ZA Krov nad Glavom, ULUS: Neregularnosti prilikom iseljenja umetnice Dragane Milisavljević 1Foto: ZA Krov nad glavom

Zbog prinudnog iseljenja osamdesetogodišnje slikarke Dragane Milisavljević, Združena akcija „Krov nad glavom“ i Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) održali su konferenciju za medije ispred Komore javnih izvršitelja na kojoj su istakli nezakonite postupke prilikom ovog iseljavanja.

Prema njihovim rečima, izvršiteljka Mirjana Dimitrijević i advokat izvršnog poverioca Branko Božinović potrudili su se da Dragani na svakom koraku dodatno zagorčaju život.

Samo jedna od pomenutih neregularnosti bila je ta što je prilikom iseljenja izvršiteljka bila dužna da Draganine stvari preda njoj, ili njenom punomoćniku.

– Draganin advokat je o iseljenju obavešten tek kada je ono već bilo u toku, a Dragana je izbačena iz svog doma odmah nakon što su policija i izvršitelji u njega upali, pre nego što je popis stvari i počeo. Umesto da stvari preda Dragani izvršitelj je stvari predao advokatu izvršnog poverioca Branku Božinoviću, koji je potom organizovao prevoz stvari u magacin u Barajevu. Troškove magacina će morati da plati Dragana – kazao je Danilo Jovanović iz Krova nad glavom.

Kako kaže, ako Dragana na iznese svoje stvari iz magacina u roku od osam dana, Božinović će ih prodati i od tog novca platiti magacin, a među njenim stvarima su vredne slike i drugi umetnički predmeti, i realna je opasnost da će, ako već nisu oštećeni prilikom uklanjanja, biti prodati u bescenje.

Iz Krova nad glavom napomenuto je i to da se ne sme prevideti da je „Mirjana Dimitrijević izvršiteljka protiv koje se već vode dva krivična postupka zbog različitih malverzacija“.

Istovremeno, u narednom periodu u trajanju je i protestna akcija – izložba organizovana u Galeriji ULUS-a, svakog dana od 17 do 20 časova, koju mogu posetiti svi građani. Cilj je skretanje pažnje na na Draganin slučaj, ali i na čitavu mrežu nepravde koja prati privatne izvršitelje i njihovu industriju otimanja domova – kako od dužnika tako i od potpuno nedužnih žrtava prevare.

Marija Kauzlarić iz ovog udruženja kazala je da njihova koleginica 13 godina vodi bitku sa javnim izvršiteljima u pokušaju da dokaže da je pravo koje je stekla prilikom kupovine stana osnovano.

– Iako smo prethodnih nekoliko deložacija uspeli da odbranimo Draganu, 8. jula nije bio najavljen dolazak javnih izvršitelja i policije sa bravarom. Oni su uspeli da je nepripremljenu fizički izguraju iz stana sa dve torbe, od kojih je u jednoj bila njena mačka, koju je uspela da uhvati, dok se druga, preplašena od ljudi i galame, sakrila i nisu joj dozvolili da je uzme – prisetila se ona.

Kako kaže, kolege iz udruženja, aktivisti Krova, kao i stanari i građani nisu bili obavešteni na vreme, te su po kasnom dolasku jedino mogli da svedoče tužnoj slici kako jedna sićušna žena od 80 godina stoji u hodniku okružena policijom.

– Ona je sada izbačena na ulicu bez zakonske mogućnosti da preseli stvari, iako ta zakonska mogućnost postoji. U sred noći je neko organizovao iseljenje svih njenih stvari i poslao joj fotografiju praznog stana. Sledećeg dana, za mačku koja je bila zarobljena bez hrane i vode Dragani je javljeno da se u roku od trideset minuta pojavi sa transporterom (što je vremeniski bilo neizvodljivo) ili će je izbaciti kroz prozor. Do danas se ne zna za sudbinu mačke – kazala je ona i dodala da je cilj ULUS-a da preko Draganine priče, ovom akcijom, skrenu pažnju na postojanje neregularnosti kao i to da se krše zakoni i procedure.

Kauzlarić je istakla i to da je njena starija koleginica žrtva lanca prevare te da ovo što je ona doživela može da zadesi bilo koga od nas.

– Dragana je profesorka u penziji, konzervator, restaurator, iza nje su dela koja ostaju pokolenjima i ovom društvu. To je ona nama poklonila, i bilo bi lepo da zajednica ne dozvoli da joj se ovako zaokruži život. Zato ova akcija ima za cilj da detektuje probleme građana koji su se našli u sličnoj situaciji kako bi zajedno u ovoj otvorenoj akciji za javnost probali da iznađemo rešenja, predloge i upoznamo širu javnost koliko je ovaj problem kompelksan – kazala je članica ULUS-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari