Ministarstvo zdravlja pokrenulo je proces akreditacije zdravstvenih ustanova u Srbiji, sa ciljem poboljšanja kvaliteta lečenja i bezbednosti pacijenata i unapređenja menadžmenta u zdravstvu. Proces akreditacije Doma zdravlja u Novoj Varoši, koji je započeo pre godinu dana, ušao je u završnu fazu, nakon što je tim takozvanih spoljašnjih ocenjivača Agencije za akreditaciju, od 6. do 8. oktobra, posetio ovdašnju zdravstvenu ustanovu i sagledao koliko je ona napredovala u ispunjavanju potrebnih akreditacijskih standarda.


– Proces akreditacije podrazumeva približavanje standarda u lečenju i zaštiti pacijenata, kao i njihovoj bezbednosti. Važnost čitavog projekta, kojim se naša zemlja i u segmentu zdravstva približava standardima EU, jeste i u tome da se zdravstvena zaštita naših korisnika izjednačava odnosno da svi pacijenti, bez obzira u kom delu Srbije žive, dobiju približno istu zdravstvenu zaštitu i mogućnost lečenja. Koristi od akreditacije imaće, kako pacijenti, tako i zaposleni u zdravstvu, jer će na drugačiji način sagledavati važnost svoje uloge u procesu rada, rekla je u izjavi za Sandžak Danas dr primarijus Gordana Stanković, vođa tima za akreditaciju , ističući da se ovdašnji DZ u dosadašnjem procesu maksimalno angažovao u gotovo svim segmentima ključnim za eventualno dobijanje sertifikata o akreditaciji, koji se, inače, može dodeliti na period od jedne, tri odnosno sedam godina.

U procesu akreditacije ocenjuje se nekoliko oblasti i postupaka – ljudski resursi, životna sredina, zdravstvena zaštita žena, dece, odraslog stanovništva, polivalentne patronaže, kao i rukovođenja i upravljanja informacijama. Četvoročlani tim ocenjivača u ovdašnjem Domu zdravlja imao je zadatak da tokom trodnevne posete pregleda svu predviđenu dokumentaciju, razgovara sa rukovostvom ustanove i zaposlenima, obiđe i upozna se sa prostornim kapacitetima i ljudskim resursima, sagleda u kakvom su stanju objekti i nivo opremljenosti medicinskom opremom, kao i da se na završnim sesijama susretnu i porazgovaraju sa pacijentima i predstavnicima šire lokalne zajednice – opštine, ustanova za socijalni rad, kulture i obrazovanja, policije, javnih preduzeća, medija…

– Konačne rezultate o ishodu akreditacije i efekte posete spoljnih ocenjivača imaćemo već za desetak dana i predstavićemo ih na konferenciji za novinare. Ono što se, međutim, nezvanično može reći jeste da je tim ocenjivača iz naše ustanove otišao sa izuzetno pozitivnim utiscima, a u ime rukovodstva DZ, moram da apostrofiram maksimalnu ozbiljnost, angažovanost, ljubaznost i entuzijazam zaposlenih koji su doprineli da profesionalno i odgovorno proces akreditacije privedemo kraju, ističe dr Branko Popović, direktor novovaroškog Doma zdravlja, iznoseći da je Zdravstveni centar Užice odnosno resorno ministarstvo, proces akreditacije finansijski podržalo sa oko 540.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari