Za nove ponude samo četiri dana 1

Ministarstvo zdravlja je drugi put produžilo rok, a četvrti put izmenilo uslove tendera za nabavku opreme za novi Klinički centar Niš, što je izazvalo nove sumnje u delu javnosti da je navodno „namešten“, a čitav posao „korupcionaški“.

Tender je vredan 17,8 miliona evra, a realizuje se u okviru projekta „Rekonstrukcija četiri Klinička centra u Srbiji“.

– Ministarstvo zdravlja je 23. januara ove godine, dakle samo dva dana pre isteka roka za podnošenje ponuda zainteresovanih kompanija, objavilo da produžava rok za dostavljanje ponuda do 20. februara, što je drugo produženje roka. Pritom je tek u petak 10. februara, pred ponoć, još jednom izmenilo konkursnu dokumentaciju, odnosno uslove tendera, a bez davanja novog roka za dostavljanje ponuda, što znači da je potencijalnim ponuđačima ostavilo samo četiri radna dana da pripreme nove ponude, pošto se one otvaraju 20. februara u 10 časova. Priprema novih ponuda u tom roku, naravno, nije moguća, izuzev za onog ko je o izmenama već bio unapred obavešten – rekli su izvori Danasa, uz tvrdnju da u poslednje vreme „za favorita“ Ministarstva zdravlja slovi kineska kompanija Sinofarm.

Od Ministarstva zdravlja do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore na pitanja o tome zašto je rok za tender produžen a uslovi izmenjeni skoro pred njegovo okončanje, koje smo im juče prosledili. Na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja se, međutim, može naći obaveštenje da je ono produžilo rok za dostavljanje ponuda jer je „u više navrata izvršilo izmenu konkursne dokumentacije, na osnovu mnogobrojnih zahteva za dodatnim pojašnjenjima“, kao i zbog „kompleksnosti nabavke i zahteva potencijalnih ponuđača“. Ministarstvo je objavilo i četiri odluke o izmenama, dve odluke o dopunama, dva zahteva za zaštitu prava potencijalnih ponuđača, kao i odgovore na 71 pitanje ponuđača. Na sajtu nema odluke o izmeni uslova tendera od 10. februara.

– Opšte je poznato da potencijalni ponuđači na tenderima često koriste svoje pravo da pitaju, prigovaraju ili traže zaštitu, zbog čega se uslovi tendera često menjaju, a rokovi često produžavaju. Izvesno je da se ovaj tender realizuje u okviru Zakona o javnim nabavkama, odnosno da se strogo vodi računa i o izmeni konkursnih uslova i o rokovima. Opremanje našeg i drugih kliničkih centara je državni projekat, a meni kao direktoru je u interesu da na ovom tenderu sve bude „čisto“ i da se on ne ponavlja unedogled, jer nam je ta oprema više nego važna. Čini mi se da u kritikama tendera ima politike, pošto kreće predizborna kampanja, a sam pokušaj nekih da ospore njegovu legalnost zvuči mi neozbiljno – prošlog meseca se govorilo da je on navodno namešten za austrijsku firmu Odelga, a ovog meseca da se on namešta za Kineze – kaže za Danas direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.

Demokratska stranka Srbije je prošlog meseca zahtevala od ministra zdravlja Zlatibora Lončara da poništi ovaj tender, uz ocenu da je „namešten“ – najverovatnije za Odelgu, te da je oprema koja se kupuje tehnološki zastarela, a komisija koja je definisala njenu tehničku specifikaciju kompromitovana, pošto su se u njoj nalazili predstavnici zainteresovanih ponuđača. Najozbiljnija primedba bila je, ipak, da je tenderom utvrđeno da će se od jednog ponuđača i u jednoj partiji nabaviti 114 potpuno raznorodnih stavki, među kojima su uređaj za magnetnu rezonancu, CT skeneri, rendgenski aparati, operacioni stolovi, bolnički kreveti, stolice, stolovi za hranjenje pacijenata, ormani, bolnički informacioni sistem, zavoji ili gaze. Zakon o javnim nabavkama preporučuje naručiocima da za nabavku raznorodnih „stavki“ raspisuju višedelnu nabavku, odnosno nabavku po partijama, kako bi se smanjila mogućnost korupcije.

U Ministarstvu su tada za naš list kazali da su se odlučili za objedinjenu nabavku kompletne opreme da bi se ona ubrzala i uštedeo novac. Rukovodili su se, kažu, načelima efikasnosti i ekonomičnosti, a njihova jedina namera bila je da se „ne ponove neki slučajevi kada su zbog nerazumnih odugovlačenja prilikom nabavke medicinske opreme, koje su trajale i po nekoliko godina, ispaštali isključivo građani“. Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija, koji je i građanski nadzornik u nekoliko javnih nabavki, kazao je da je tačno da zakon ne obavezuje naručioca da za raznorodne „narudžbine“ raspisuje višedelne nabavke, ali da je to „intencija“, ocenivši da mu ovaj tender „liči na nameštenu javnu nabavku za poznatog ponuđača“.

Ministarstvo je raspisalo tender krajem decembra prošle godine, a novoizgrađeni KC Niš trebalo je da dobije opremu do 31. marta ove godine. Objekat novog KC, čija je gradnja započela još 1989. godine, uglavnom je završen, a njegovu izgradnju finansirala je Evropska investiciona banka sa 32 miliona evra. U njemu će se nalaziti 17 operacionih sala, Urgentni centar, Centar za operacije, Centar za intenzivnu negu, dijagnostika i radioterapija, a njegovo opremanje bi, prema najavama, trebalo da bude po „savremenim i modernim standardima“.

Važno je da li je imena formalna ili bitna

– Pošto je Ministarstvo zdravlja izmenilo konkursu dokumentaciju 10. februara, dakle deset dana pre isteka roka za podnošenje ponuda, ono nije prekršilo Zakon o javnim nabavkama. Ovaj zakon, naime, predviđa da je naručilac dužan da produži rok za podnošenje ponuda samo ako izmeni ili dopuni konkursnu dokumentaciju osam ili manje dana pre isteka roka za podnošenje ponuda. Takođe, ako je izmena konkursne dokumentacije samo tehničke, odnosno formalne prirode, onda to nije nekorektno prema ponuđačima, jer oni mogu da je upodobe u roku. Ali ako je reč o bitnim izmenama, onda to otvara prostor za sumnju da su neki ponuđači, koji su viđeni kao „dobitnici na tenderu“, bili unapred obavešteni o njima, kako bi za razliku od drugih uspeli da izmene svoju dokumentaciju – kaže za Danas Dragan Dobrašinović, iz Koalicije za nadzor javnih finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari