Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je velikom većinom predlog zakona kojim se za odbranu 2013. godine odobravaju 633 milijarde dolara. Očekuje se da će Senat podržati zakon.

Prema tom zakonu koji utvrđuje rashode za brodove, avione, oružje i vojno osoblje, odobrava se 528 milijardi dolara za budžet Ministarstva odbrane, 17 milijardi dolara za programe odbrane i nuklearne programe u Ministarstvu energetike i 88,5 milijardi dolara za rat u Avganistanu. Ukupan iznos je 1,7 milijardi dolara veći od onoga koji je tražio predsednik Barak Obama.

Ministar odbrane Leon Paneta je ove nedelje kritikovao predložene rashode i rekao da se vrši pritisak da se zadrže avioni, brodovi, tenkovi i baze koje vojska više ne želi. Rekao je da su članovi Donjeg doma i Senata 74 milijarde dolara koliko je ministarstvo predložilo za uštedu, usmerili u druge sektore koje, kako je rekao, „mi ne želimo“.

Po tom zakonu jačaju sankcije protiv Irana, pojačava se obezbeđenje u diplomatskim misijama širom sveta posle napada na ambasadu u Libiji 11. septembra i vrši pritisak na vojsku da razmotri opcije za okončanje krvoprolića u Sirji. Sankcije će pogoditi iranske sektore energetike, brodogradnje i pomorstva kao i njegove luke, koje će biti stavljene na crnu listu. Odobreno je gotovo 480 miliona dolara za američko-izraelsku raketnu odbranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari