Lokalna samouprava u Prokuplju izdvojila je 1,8 miliona dinara za izgradnju novog krova na zgradi opštinske uprave i načelstva koja je spomenika kulture star više od sto godina.

Šefica opštinskog odeljenja za urbanizam Vesna Živković kazala je novinarima da će krov biti rekonstruisan pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Na zgradi opštine, izgrađene još početkom prošlog veka za sedište sreskog načelstva, više puta je saniran krov, ali nikad do sada nije izvršena kompletna zamena svih nosećih elemenata, tako da su zbog prokišnjavanja oštećeni unutrašnji zidovi, plafon i betonski ornamenti i figure u svečanoj sali i hodniku zgrade. Najavljena kompletna adaptacija podrazumeva i sanaciju plafona i zidova, kao i oslikavanje postojećih ornamenata kako bi se sačuvala autentičnost jednog od najstarijih zdanja u tom mestu.

Prema rečima Vesne Živković, u toku su dogovori sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture o izboru materijala i načinu oslikavanja svečane sale, najlepše prostorije u zgradi opštine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari