Branislav J., štićenik Doma za lica ometena mentalnom u razvoju u Tutinu, pre dvadesetak dana preminuo je od infarkta. To je pokazala obdukcija. Bila bi to još jedna smrt u nizu, da telo pokojnika nije osakaćeno.

Drugi štićenik, Bojan M., pokojniku je poklopcem od konzerve odsekao polni organ. Ovo je samo jedan od incidenata koji su se poslednjih meseci dogodili u ovoj ustanovi. U avgustu jedan štićenik je izvršio samoubistvo skokom sa prozora, u septembru se drugi spalio i zadobio teške telesne povrede, jedan štićenik se udavio hranom, zabeležena su i dva bekstva iz Doma – jedna štićenica je stigla do Čačka, a drugo lice do Beograda.

Po proceni direktora ove ustanove Ramiza Zećirovića, zbog poslednjeg incidenta, odgovoran je dr Edin Jusović i suspendovao ga je, pa su štićenici Doma ostali bez lekarskog nadzora. Zećirović je na mesto direktora došao pre četiri meseca kao kadar Bošnjačke narodne stranke (BNS), a pre njega na tom mestu je bio dr Jusović. Suspendovani lekar najavio je tužbu protiv Zećirovića i pozvao nadležne da reaguju i zaštite ovu ustanovu koja je na rubu propasti. I ostali zaposleni tvrde da je situacija od dolaska Zećirovića na mesto direktora nepodnošljiva. Zaposleni su pozvali Ministarstvo rada i socijalne politike da reaguje, a direktora da odmah podnese ostavku, u suprotnom potpuno će obustaviti rad.

Inspekcija Ministarstva rada i socijalne politike utvrdila je odgovornost direktora Zećirovića, čiji će stepen „biti utvrđen kada policija završi istragu“, a Domu je naloženo da poveća nivo bezbednosti štićenika „jer je utvrđeno da je na niskom nivou“.

– Inspekcija je utvrdila nepravilnosti u organizaciji rada. Zaposleni nisu zaštitili telo pokojnika na pravi način. Nije utvrđeno odakle konzerva u Domu, jer rukovodstvo tvrdi da takve namirnice ne koriste u ishrani. Pitanje je kako je korisnik saznao za smrt drugog korisnika i izrešetao iz svoje sobe. Video-nadzor nije radio te noći, ali time će se baviti drugi nadležni organi – rekla je načelnica inspekcijske službe Ministarstva rada i socijalne politike Biljana Zekavica, i dodala da su svi propusti evidentirani. „Utvrdićemo odgovornost svih zaposlenih, od portira do direktora“, dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari