Za razvoj turizma 30 kapitalnih projekata 1Foto: egolubac.rs

Opštine Golubac i Moldava Nova iz Rumunije zajednički su predstavili svoju raznovrsnu ponudu na štandu „Donje Podunavlje“ sa opštinama Negotin, Kladovo i Majdanpek, na ovogodišnjem 42. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Sa Golubačkom tvrđavom, koja je obnovljena sredstvima EU i manastirom Tumane, opština Golubac je vodeća turistička destinacija na Dunavu, a dodatna podrška EU omogućiće upotpunjavanje turističke ponude. Do danas u ovoj podunavskoj opštini realizovano je oko 30 velikih i kapitalnih projekata u oblasti turizma, infrastrukture, lokalne putne mreže, kulture i sporta.

Predsednik opštine dr Nebojša Mijović je ukazao da u proteklih četiri godine realizovano oko 30 velikih i kapitalnih projekata iz sredstava EU, od države Srbije i veći deo iz budžeta Opštine Golubac i donacija. Opštine Golubac i Moldava Nova u Rumuniji završili su projekat finansiran iz IPA fondova prekogranične saradnje Rumunija-Srbija vredan 2,3 miliona evra. Reč je o uspostavljanju graničnog prelaza trajektom na liniji Moldava Nova – Usije.

– Ovo je prvo i premijerno učešće na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, a radimo zajedno na obogaćivanju zajedničke turističke ponude za naše i druge građane, rekao je gradonačelnik rumunske opštine Moldava Nova Adrijan Torma.

U toku godine i letnje turističke sezone na području opštine Golubac održavaju se mnogobrojne turističko-kulturne i sportske manifestacije među kojima su Sajam Dunava, Golubački kotlić, Prvenstvo Srbije i KUP Golupca u jedrenju na vodi i Festival istorijskog filma „Ispod površine“ koji će se ove godine po drugi put održati u ovom gradu na Dunavu.

Još jedna biciklistička staza i plaža

Kroz Golubac prolazi Dunavska biciklistička ruta EuroVelo 6 kojom godišnje prođe od 10 do 15 hiljada biciklista iz Evrope i naše zemlje, a u planu je i završetak gradnje biciklističke staze od naselja Vinci do Golubačke tvrđave u dužini od 12 kilometara, što će doprineti razvoju turizma. Posle jednog veka čekanja građani Golupca će konačno ovog leta dobiti svoju plažu na Dunavu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Za razvoj turizma 30 kapitalnih projekata”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.