Za šta su studentkinje optužile svog profesora na Fakultetu za sport, a Brankica Janković tražila hitnu reakciju 1Foto: Facebook/fsfvbg, Fonet

Studentkinje Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja (FSFV, nekadašnji DIF) Univerziteta u Beogradu obratile Brankici Janković, poverenici za zaštitu ravnopravnosti, tvrdeći da ih jedan od profesora (ime poznato redakciji) uznemirava, saznaje Danas.

One su u prijavi, u koju je Danas imao uvid, navele da im „profesor otvoreno postavlja neprihvatljive uslove da bi položile ispit“.

Pod „neprihvatljivim uslovima“, kako stoji u dokumentu, profesor otvoreno sugeriše da „treba da budu bliske s njim ukoliko žele da polože ispit“ i da se u vezi sa time „svaki problem može rešiti ako se dogovore“.

Studentkinje, kako je napisano, tvrde i da im je čak „otvoreno nudio da ih povede sa sobom u inostranstvo kada sledeći put bude putovao“.

U prijavi upućenoj Brankici Janković navode da su mnoge devojke imale problem sa istim profesorom, ali da se „plaše da izađu i otvoreno pričaju jer je u pitanju čovek koji je jako uticajan na fakultetu“.

Dodaje se i da do sada ništa nije preduzeto u vezi sa ovim problemom jer tog profesora „štiti sadašnji dekan“.

Ukazano je i da su neke od devojaka koje su završna godina studija „u strahu da im u slučaju da prijave profesora ne propadnu godine učenja i truda“.

Poverenica prijave shvatila s velikom ozbiljnošću

Brankica Janković je, prema saznanju Danasa, procenila da prijave studentkinja treba shvatiti sa velikom ozbiljnošću i odmah se tim povodom obratila rekotoru Univerziteta u Beogradu Vladanu Đokiću, Ministarstvu prosvete i vršiocu dužnosti dekana FSFV dr Saši Jakovljeviću.

Ona je u dopisima ovim institiucijama, u koje je Danas, takođe, imao uvid, navela da „slični problemi postoje i na drugim fakultetima, ali da se ovakve prijave na Fakultetu za sport moraju ozbiljnije shvatiti jer profesori i asistenti zbog prirode nastave ostvaruju neposredan fizički kontakt na časovima vežbi“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti pozvala se u svom dopisu na nadležnosti iz Zakona o zabrani diskriminacije i navela da se hitno razmotre „alarmantni navodi studentkinja i u skladu sa tim time preduzmu mere“.

Fakultet od Poverenice saznao za problem

Vršilac dužnosti dekana FSFV Saša Jakovljević je, u odgovoru redakciji Danasa, naveo da njegova ustanova nije dobila ni pisanu ni usmenu, pa čak ni anonimnu dojavu na neprikladno ponašanje navedenog profesora.

– FSFV je 20. februara dobio prvi dopis Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Na fakultetu nije bilo sličnih problema, ni prijavljenih slučajeva – navodi se između ostalog u odgovoru Jakovljevića.

Poverenica se, kako saznajemo u njenoj kancelariji, neće zaustaviti samo na dopisima koje je poslala nadležnim institucijama već će insistirati da Univerzitet u Beogradu do kraja istraži slučaj i istera na čistac da li su optužbe protiv ovog profesora osnovane ili nemaju utemeljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari