Za tehničke fakultete metro nije tema za raspravu

Posle odluke Nastavno-naučnog veća Građevinskog fakulteta da odbije učešće u projektu od kapitalnog značaja za prestonicu, ali i državu

Ostavite komentar


  1. Krajnje je vreme bilo da se naučne i obrazovne institucije oglase kada su u pitanju značajni projekti za društvo i državu. Ako je potez Građevinskog fakulteta samo početak, onda ima nade. Univerzitet, SANU, instituti moraju aktivno da učestvuju u svim društvenim događanjima , a ne da se kriju iza zavese , da se ne bi zamerili političarima. To je njihova obaveza prema građanima koji ih finansiraju, studentima koje uče, stručnoj javnosti. Pored metroa ima puno značajnih tema gde javno treba da se oglase( Rio Tinto,Rasprodaja državnih preduzeća i prirodnih resursa, Rušenje Pančevačkog mosta, Mini hidroelektrane, Investitorski urbanizam koji devastira gradove) i mnogi drugi.

  2. Pre nego komentariše stručno znanje »velikih stručnjaka« kako ih naziva zamenik gradonačelnika Beograda, bilo bi dobro da odgovori na pitanje; a zašto se linije BG voza odmah ne produže do Makiša, odnosno Ranžirne stanice Makiš i dalje do Železnika, već se insistira da prva linija metroa krene baš odatle, odnosno Makiša. I pošto nadležni planiraju da prva linija metroa od Makiša ide do Karaburme, postavlja se pitanje; a zašto stanovnici Karaburme već više od 20 godina čekaju da BG voz prođe kroz odavno u prošlom veku izgrađene tunele »Karaburma« i dođe i do njih. Naime, od leve i desne cevi tunela »Vračar« izgrađene su klasičnom metodom dve cevi tunela »Karaburma« dužine od po 600m i to leva cev u periodu 1975-77, a desna cev 20 godina kasnije. A da bi se tuneli »Karaburma« osposobili za saobraćaj BG voza, treba ih prvo očistiti od korova i fekalija, a onda samo postaviti šine i kontaktnu mrežu. Zato sam siguran, da će rezultati sledećih izborima za Skupštinu grada Beograda aprila 2022. »doneti« odluku o tome; ko će da »navuče rukavice i zavrne rukave« i stanovnicima Karaburme konačno »dovede« BG voz.

  3. Bravo stručnjaci! Pokazali ste da se dostojni članovi zajednice koju zovemo društvo. Ima nade.

  4. Zašto niti jedan srpski portal ne sme da piše to da Plenković diže hrvatsku minimalnu neto platu na 500 evra i po Zakonu se ne sme dati manja! Sezona je bila ČUDO i srušila rekord iz predkoronske 2019g! BDP raste ČAK 8%!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.