Za vranjsku bolnicu pod jednim krovom investirano 22 miliona evra 1Foto: V.Ristić / Danas

Centralna zdravstvena ustanova na jugu centralne Srbije napokon prevazilazi problem nefunkcionalnog tipa paviljonske bolnice.

Ukupna investicija u svetlu brojki je kapitalna sa iznosom od 22 miliona evra koliko je u poslednje četiri godine uloženo. Na prvi pogled efekti ove investicije nisu vidljivi golim okom, jer će to najbolje proceniti zdravstveni radnici i pacijenti kada sve profunkcioniše u punom kapacitetu. Radovi su se odvijali i usred zime i po snegu.

Nakon završetka centralnog Hirurškog bloka koji raspolaže sa 6.000 kvadratnih metara korisne površine i 53 ležaja od oktobra 2020. godine traju radovi na rekonstrukciji internog, odeljenja radiologije, ortopedije, bolničke laboratorije i oftamologije.

– Radovi trebaju da se okončaju za 710 kalendarskih dana i očekujem da će sve biti uradjeno u roku – kaže dr Saša Đorđević, hirurg na mestu direktora ZC u Vranju.

U izgradnju centralnog Hirurškog bloka investirano je 7,5 miliona evra, od čega je EU uložila 3,2 miliona.

Sada predstoji instaliranje postojećeg skenera koji bi u funkciji prema proceni dr Đorđevića mogao a bude za mesec ipo dana.

– Kod Svetske banke smo aplicirali za kupovinu još jednog skenera i taj projekat je odobren, tako da verujem da ćemo do jeseni profunkcionisati u punom kapacitetu na zadovoljstvo i u skladu sa blizu 250.000 pacijenata iz Pčinjskog ali i Kosovsko pomoravskog okruga koji se ovde leče – navodi direktor.

Za vranjsku bolnicu pod jednim krovom investirano 22 miliona evra 2
Foto: V.Ristić / Danas

Trenutno su u toku radovi na rekonstrukciji 10.000 kvadratnih metara prostora, kao i sredjivanje oko 4.000 kvadratnih metara nadograđenog prostora.

Lekari i pacijenti u buci građevinskih mašina, i prisustva građevinskih radnika se snalaze, a većih problema nije bilo obzirom da je rekonstrukciju od početka pratila u pandemija korona virusa.

Pacijenti pozdravljaju rekonstrukciju, i nadaju se da ono što pre bude okončana. Iz ZC najavljuju da neće biti zapuštena ni odeljenja stare hirurgije (zadužbina Jovana Jankovića Lunge) neurologije, stare psihijatrije, a da će biti i funkcionalnija zgrada Zavoda za javno zdravlje koja se nalazi u krugu zdravstvenog centra.

Grejanje na biomasu

Kompletno grejanje svih odeljenja ZC Vranje od jeseni će se odvijati iz novoizgrađene kotlarnice na bio masu. Ova investicija je koštala 428 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari