Zabranom skupa za brisanje murala Ratku Mladiću MUP Srbije brani ratnog zločinca 1Foto: Danas

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji je danas od MUP-a Srbije primila rešenje o zabrani skupa prijavljenog za utorak 9. novembra u okviru kog je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.

„Zabrana našeg skupa predstavlja obračun policije Srbije sa ostacima antifašističke i mirovne tradicije ove zemlje, dok u isto vreme, umesto zaštite sloboda i prava građana i građanki Srbije štiti lik i slavi krivična dela ratnog zločinca Ratka Mladića zajedno sa ekstremističkim grupama“, navedeno je u saopštenju Iniijative.

Kakos se objašnjava, skup i uklanjanje murala koordinisano je sa stambenom zajednicom, a na osnovu rešenja o uklanjanju koje je izdala komunalna milicija. Inicijativa mladih za ljudska prava je preuzela odgovornost da pomogne u tehničkom uklanjanju murala i pozove ljude slobodarskog duha da se zajedno usprotivimo ratnim zločincima u javnom prostoru.

„Uprkos tome, u obrazloženju zabrane skupa navodi se da bi moglo doći do ‘međusobnog fizičkog sukoba’ zbog ‘okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu’. Ovakvo obrazloženje razumemo kao gušenje svakog oblika javnog okupljanja koji je jasno protiv mržnje, koje samim tim otvara put nekažnjivosti i slobodu terora za ekstremističke grupe“, saopštno je iz Inicijative.

Ovog puta je jasno da je uklanjanje murala Ratku Mladiću pogodilo u srce tame vlasti – pitanje odnosa prema ratnim zločinima – pa je mehanizam zabrane usmeren ne prema huliganima nego prema antifašistima, dodaje se: „Nijedan ekstremni desničar neće biti procesuiran zbog pretnji upućenih Inicijativi i pojedincima koji su pozivali na ovaj skup, a ipak su njihove pretnje dovoljan razlog da se uskrate ustavna prava. To na prvi pogled zvuči kao paradoks, ali u našoj stvarnosti to pokazuje suštinsku podršku države ekstremnim nacionalistima.“

Država, naglašava Iicijativa mladih za ljudska prava, godinama pokušava da izjednači dve grupe, predstavljajući „nas ekstremima – sa jedne strane oni koji se zalažu za mir, za poštovanje žrtava, za poštovanje sudskih presuda, a sa druge strane su nasilnici koji baštine fašističke i kolaboracionističke tradicije“.

Ta podela je potpuno veštačka, ali je apsolutno jasno na čijoj je strani država – jer je zabranom skupa i onemogućila uklanjanje murala Ratku Mladiću. Država je sačuvala mural Ratka Mladića.

Mural sa likom Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske osuđenog za ratne zločine na doživotnu robiju, više od tri meseca stoji na fasadi zgrade na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića u Beogradu, o čemu je Danas prvi izvestio.

Posle objavljvanja te informacije mural je oštećen“ dodatkom crvene boje koja simboluzuje kra, ali je posle izvesnog vremena nastavio izvorno da živi.

Više nevladinih orgaizacija za ljudska prava antiratne ageende najavile su pre nekoliko dana uklanjanje murala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari