Zbog katastrofalno obavljene privatizacije u našoj opštini otpušteno je 1.500 radnika, a na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje ima 2.430 nezaposlenih – kaže za Danas Aleksandar Živković, predsednik opštine Bela Palanka.

U osvrtu na prošlu godinu Živković kaže da je krajem prošle godine zaposleno oko 200 radnika, ali i da je godina bila uspešna jer je u ovoj nerazvijenoj opštini realizovano nekoliko značajnih projekata.

– Sredstvima iz budžeta, od donacija i iz ministarstava poljoprivrede, NIP-a i ekonomije i regionalnog razvoja uradili smo rekonstrukciju vodovodne mreže, otvorili postrojenje za preradu otpadnih voda, završili izgradnju kanalizacione mreže u gradu, obnovili putnu mrežu – kaže Živković.

Prema njegovim rečima, za sredstva NIP-a u 2009. konkurisali su sa 35 projekata čija je ukupna vrednost veća od 500 miliona dinara.

– Utvrdili smo listu prioriteta, ali još ne znamo tačno koji će od tih projekata biti finansiran. Nama je prioritet završetak rekonstrukcije vodovodne mreže čime bismo trajno rešili problem vodosnabdevanja u opštini – rekao je Živković.

Prioritet opštinske vlasti u ovoj godini će, navodi, biti rešavanje problema zapošljavanja, socijalnih pitanja građana i dalji razvoj infrastrukture u opštini.

– Pored radova na izgradnji Koridora 10 i modernizacije pruge, i naša tri kamenoloma tražiće veći broj radnika, a biće tu još poslova jer je Koridor 10 investicija od 650 miliona evra. Mnogo očekujemo i od buduće fabrike za proizvodnju cementa i fabrike vode. To su ključne investicije za našu opštinu. Razvoj opštine zasnivaće se i na razvoju poljoprivrede, stočarstva, ali i turizma – rekao je Živković, dodajući da će većna prvoj narednoj sednici usvojiti projekat rekonstrukcije pruge i Železničke stanice, a biće izgrađen i industrijski kolosek.

Živkovićkaže da su u toku prošle godine završeni poslovi na rekonstrukciji zaobilaznice oko grada, kao i na modernizaciji i elektrifikaciji železničke pruge, prelaza i mostova. Ova opština učestvuje i u velikom projektu izgradnje regionalne sanitarne deponije kao i u evropskom programu Exchange.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari