Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson odbio je juče zahtev Momčila Krajišnika za prevremeno puštanje na slobodu, pošto je izdržao pola kazne od 20 godina zatvora, jer smatra da to nije opravdano, imajući u vidu težinu zločina za koje je osuđen. Ratni predsednik Skupštine RS Krajišnik uhapšen je 3. aprila 2000. i u pritvorskoj jedinici Tribunala je bio do 4. septembra prošle godine kada je prebačen na izdržavanje kazne u zatvor u Velikoj Britaniji.


Prema praksi Tribunala, osuđenik se može pustiti na slobodu pošto je odslužio dve trećine kazne i ta činjenica ne ide u korist Krajišniku, ukazao je Robinson. U odluci predsednika Haškog suda navedeno je da je Krajišnik u prilogu svom zahtevu dostavio 28 pisama političara, predstavnika NVO, akademika i drugih koji iznose svoje mišljenje o njegovom ranijem puštanju, navodeći da Krajišnik nije adekvatno obrazložio zašto je to relevantno.

U svom zahtevu za ranije puštanje Krajišnik je naveo da će promovisati pomirenje na prostoru bivše Jugoslavije. „Moja predanost pomirenju i poboljšanju političke i ekonomske situacije u BiH biće moj dug onima koji su na bilo koji način patili zbog dela za koja sam osuđen“, naveo je tada Krajišnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari