Srpski i bugarski državljanin Ilija Momčilović najavio je da će se zbog odbijanja njegovog zahteva za rehabilitaciju zbog špijunaže za koju je osuđen tokom osamdesetih godina žaliti Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu.
– Okružni sud u Nišu odbio je moj zahtev za rehabilitaciju zbog krivičnog dela špijunaže za koje sam u tom sudu 27.

Srpski i bugarski državljanin Ilija Momčilović najavio je da će se zbog odbijanja njegovog zahteva za rehabilitaciju zbog špijunaže za koju je osuđen tokom osamdesetih godina žaliti Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu.
– Okružni sud u Nišu odbio je moj zahtev za rehabilitaciju zbog krivičnog dela špijunaže za koje sam u tom sudu 27.decembra 1984. godine osuđen na pet godina zatvora, od kojih sam izdržao tri, i to u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu. Predsednik veća koji me je tada osudio za špijunažu bio je današnji predsednik Okružnog suda Danilo Nikolić, tako da me ne čudi što je moj zahtev odbijen. Žaliću se najpre Vrhovnom sudu Srbije, a potom i Međunarodnom sudu u Strazburu. Takođe ću zvanično zatražiti od Vlade Bugarske, koja je otvorila tajna dosijea, da konačno potvrdi ili demantuje da sam bio saradnik obaveštajne službe te zemlje-kaže Momčilović.
Momčilović kaže da je sudski postupak protiv njega tokom osamdesetih bio navodno politički montiran, te da je tada osuđen kao bugarski špijun „samo zato što je studirao i diplomirao slavistiku u Sofiji“. Ovaj Nišlija, rođen u okolini Babušnice, kaže da je nostrifikovao diplomu profesora srpskog i bugarskog jezika i na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Da bi se „lakše zaposlili u Srbiji“ promenio je prezime u Momčilović, na nagovor supruge, koja je rođena u Bugarskoj.
On kaže da su ga iznenada uhapsili pripadnici Službe državne bezbednosti, koji su u informativnom razgovoru od četiri dana tražili da „prizna“ šta je radio i sa kim je kontaktirao tokom studija u Sofiji. Prema njegovim rečima, pod pretnjama mu je naloženo da „potpiše neke papire“. Tvrdi da mu je „napakovano“ da je uhodio jugoslovensku vojsku i studente iz Jugoslavije koji su studirali u Sofiji, te da je „čak potpisao pristupnicu bugarskoj obaveštajnoj službi“.
Veće Okružnog suda u Nišu kojim je predsedavao sudija Momčilo Stefanović ovih dana je odbilo Momčilovićev zahtev za rehabilitaciju, uz obrazloženje da nema osnova za nju. „Iz načina na koji je postupak vođjen i dokaza koji se u njemu nalaze ne proizlazi da je postupak bio politički motivisan, odnosno da je Momčilović bio žrtva političkog ili ideološkog progona, što je osnov za traženje rehabilitacije“, navodi se u obrazloženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari