Zahvalnost dobrotvorima i osnivačima Univerziteta u Beogradu 1Izvor: Univerzitet u Beogradu

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić i studentkinja prorektorka Ana Grčić položili su danas venac na spomenik najvećem dobrotvoru Univerziteta u Beogradu kapetanu Miši Anastasijeviću, povodom 219. godišnjice njegovog rođenja i 159. godišnjice otkako je zdanje u kojem se nalazi Rektorat darovao srpskom narodu.

Na ovaj dan navršava se i 175 godina od rođenja prof. dr Sime Lozanića, prvog rektora UB, te se tako prvi put na ovaj simboličan način odaje počast i čuva sećanje na osnivače i dobrotvore Univerziteta u Beogradu.

Miša Anastasijević (1803-1885) bio je trgovac, brodovlasnik, dobrotvor i zadužbinar. Izgradnja Kapetan-Mišinog zdanja započeta je pre tačno 165 godina, a na današnji dan 1863. godine poklonio je „svome otečestvu“, zajedno sa opremom za prosvetni i naučni rad (hemijska laboratorija).

U veliku zgradu smešteni su Velika škola, gimnazija, Ministarstvo prosvete, Narodna biblioteka i muzej. Danas je u njoj Rektorat Univerziteta u Beogradu. Kapetan Mišina ljubav prema prosveti datira iz detinjstva, kada je sa samo 11 godina u Poreču na Dunavu bio učitelj, jer je znao da čita i piše i imao je 15 učenika od kojih je ubirao osam groša po mesecu.

Njegovo zdanje je plaćeno čak 80.000 dukata i zbog tog vrednog poklona smatra se najvećim srpskim dobrotvorom. Duže od veka traje inicijativa da njegovi posmrtni ostaci budu preneti iz Kležna kod Bukurešta u Srbiju, a spomen bista nalazi se u dvorištu Rektorata.

Prof. dr Sima Lozanić (1847-1935) bio je hemičar, prvi rektor Beogradskog univerziteta, diplomata, ministar inostranih dela i narodne privrede, akademik, predsednik Srpske kraljevske akademije.

Završio je prava u Beogradu, studirao hemiju u Cirihu u Berlinu, doktorirao na Univerzitetu u Cirihu. Bio je profesor Velike škole i zatim Filozofskog fakulteta.

Kada je osnovan Beogradski univerzitet 1905. bio je među prvih osam redovnih profesora koji su birali ceo nastavni kadar i tada je izabran za prvog rektora.

Ostale su zabeležene njegove reči prilikom svečanog otvaranja: „Verujem da je prosveta sila koja postiže sve smerove.“

Rektor Lozanić je bio i učesnik svih tadašnjih ratova i predsednik Srpskog komiteta za pomoć izbeglicama.

Njegov legat se nalazi u Zbirci velikana srpske hemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari