Kako je zaključani kontejner posvađao komšije: Muke meštana jednog naselja u Zaječaru sa smećem 1Foto: M: S. / Danas

Meštani Tetovske ulice u naselju “Plaža” u Zaječara, kažu za Danas, da mesecima imaju problem sa smećem. Problemi su nastali kada je neko zaključao podzemni kontejner, a pojedinci su đubre ostavljali pored. Psi su tokom noći raznosili smeće svuda, čak i u njihova dvorišta.

Prema rečima Radmile Jocić, koja živi u Tetovskoj ulici, ona je više puta zvala komunalnu miliciju, i da su oni upoznati sa problemom.

“Oni znaju da je kontejner zaključan. Ne znamo ko je to uradio, ali mislimo da je upravnik zgrade. Iz komunalne milicije kazali su da će problem rešiti, ali vidite, da je od tada prošlo više od mesec dana, a stanje je sve gore”, ističe Radmila Jocić.

Sagovornica Danasa dodaje da je najveći problem što drugi sada ostavljaju smeće pored kontejnera, pošto nemaju ključ, a tokom noći psi sve to raznesu.

Kako je zaključani kontejner posvađao komšije: Muke meštana jednog naselja u Zaječaru sa smećem 2
Foto: M. S. / Danas

“Ne znam ko ostavlja smeće pored, ali znam da mačke i psi, to raznesu svuda, pa smo svakodnevno primorani da sakupljamo đubre. Da ne spominjem koliko tek sve to smrdi. Sav taj otpad završava pored naših kuća”, žali nam se ova Zaječarka.

Stanarka Tetovske ulice V. M. potvrdila je navode Radmile Jocić i kazala da su više puta do sada pisane peticije, ali da se ništa nije dogodilo.

“Smeće koje neko ostavlja pored kontejnera, pošto nemaju svi ključ, tokom noći razvalče psi. Takođe i vetar raznosi đubre. Smeće završava po našim ogradama, ali i dvorištima. Ja tamo ne bacam smeće, i ključ mi ne treba, ali postoje izgleda neki stanari koji nemaju ključ, i onda smeće ostavljaju pored. Sakupljali smo i potpies, ali kontejner je još uvek zaključan, a pojedinci nemaju gde još uvek da odlažu smeće ”, objašnjava naša sagovornica srž problema.

Kako je zaključani kontejner posvađao komšije: Muke meštana jednog naselja u Zaječaru sa smećem 3
Foto: M: S. / Danas

I Saša Mitrović, stanar ove ulice, takođe je kazao da je problem nastao onog trenutka kada je neko zaklučao kontejner.

Iz Javno komunalo-stambenog preduzeća “Zaječar”, za Danas kažu da je navedeni podzemni kontejner u ulici Tetovskoj nabavljen, ugradjen i dat na korišćenje isključivo stanarima stambenih zgrada za kolektivno stanovanje u navedenoj ulici u naselju „Popova plaža“.

“U taj kontejner svoj komunalni otpad odlažu vlasnici ili korisnici stanova iz stambenih zgrada tj. zajednica u ulici Tetovskoj. Sam kontejner nije namenjen odlaganju komunalnog otpada iz individualnih domaćinstava u navedenoj ulici, s obzirom da je svako domaćinstvo, u skladu sa Odlukom o komunalnom redu na teritoriji grada Zaječara, dužno da poseduje svoje sudove za smeće”, istakao je Velibor Ristić, šef sektora “Čistoća”.

Kako je zaključani kontejner posvađao komšije: Muke meštana jednog naselja u Zaječaru sa smećem 4
Foto: M: S. / Danas

Prema njegovim rečima, JKSP „Zaječar“ nikada nije zaključalo nijedan podzemni kontejner za odlaganje otpada, s obzirom da su isti postavljeni kao stvar javne namene koju bi koristilo više ljudi sa namerom odlaganja komunalnog otpada.

“Takođe, naše izvršne službe redovno vrše pražnjenje predmetnog kontejnera bilo da je njemu zaključana ili otključana nadzemna kanta, što naravno ne utiče na podizanje i pražnjenje. Smatramo da nemamo ingerenciju da utičemo na naše korisnike iz stambenih zgrada, koji u tom kontejneru odlažu smeće, da li će kontejner zaključavati ili otključavati, ali tvrdimo da nismo dobili nikakvo obaveštenje niti odluku Stambenih zajednica da će se isti zaključavati”, objasnio je Ristić.

On ističe da su mišljenja da kontejner treba biti otključan i da isti služi nameni za koju je ugrađen, a da u slučaju nepravilnog odlaganja otpada ili odlaganja otpada od strane individualnih domaćinstava koja moraju posedovati svoje sudove za smeće o istom treba biti obaveštena Komunalna milicija koja bi dalje preuzela korake u skladu sa poštovanjem predhodno navedene gradske Odluke.

Kako je zaključani kontejner posvađao komšije: Muke meštana jednog naselja u Zaječaru sa smećem 5
Foto: M. S. / Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari