Zaječarac krenuo na "krov" Irana: Planinar se nada da će uspeti da se popne na preko 5.000 metara 1Foto: Žika Branković

Zaječarski planinar Žika Branković će od od danas, pa do 23. avgusta učestvovati u pohodu na Damavand, najviši vrh u Iranu koji se nalazi na visini od 5.610 metara.

„Nastavljam svoj zlatni niz od Elbrusa, čija je visina 5.646 metra na Kavkazu, preko himalajskih vrhova Hangakartshang (5.083), Baznog kampa Everest (5.364), Kalapatar (5.565) i Ararat (5.137),  krećem ka Damavandu najvišem vrh Irana 5.610. Biće to moj šesti vrh viši od 5.000 metara nadmorske visine”, ističe Žika Branković za Danas.

Želja za učestvovanjm u pohodu na Damavand više je od sportskog izazova. U neku ruku ona je deo dečačkih snova protkanih bajkovitim pričama o drevnom istoku.

Priče iz hiljadu i jedne noći, ali i druge istorijske priče o Persiji, putu svile i istoku ostale su duboko urezane u sećanje.

„Želju da obiđem Malu Aziju i Persiju nosim još iz detinjstva, kada je probuđena kroz knjige i filmove o Šeherezadi i Aladinu. Voleo sam i muziku iz ovih filmova, koja je u meni razvijala maštu i dočaravala atmosferu drevnog Bagdada. Leteći  ćilimi, čarobna lampa, dobri duh – bile su to avanture koje veličaju prijateljstvo, uzajamnu pomoć, ljubav, pre svega, upornost i veru u sopstvene mogućnosti i snagu da se savlada svaki izazov ispred koga se čovek nađe”, kazao je Branković

Vrh planine vulkanski je krater prekriven snegom i ledom. Vazdušni pritisak na vrhu Damavanda značajno je niži nego na nivou mora, pa zato uspon traje do pet dana, i potrebno je da se telo, ali i um, adekvatno pripremi za izvođenje uspona.

„Kažu da uspon na Damavand predstavlja ozbiljan izazov, potrebna je jaka fizička i mentalna snaga. Ozbiljno sam se pripremao proteklih pola godine za ovaj izazov”, dodaje naš sagovornik.

Branković se nada da će uspešno izvesti uspon na Damavand. Kako kaže njegov san je da ga „put svile“ odvede u Pakistan i svetu planinu Kajla.

„Ako uspem da se popnem na Damavand, koji se nalazi na mom putu, nadam se da će se moji snovi ostvariti”, zaključuje Branković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari