Zaječarac zbog krađe osuđen na više od četiri godine zatvora uz obavezno lečenje od narkomanije 1Foto: M.S.

Presudom Osnovnog suda u Zaječaru od 19. decembra prošle godine, S.M. iz Zaječara oglašen je krivim i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i sedam meseci, uz izricanje mere bezbednosti obavezno lečenja narkomana koje će se izvršiti u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu u trajanju ne manjem od 3 meseca do najviše 3 godine.

Kako iz Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Zaječaru saopštavaju, pred sudom je dokazano da je 21. februara prošle godine izvršio krivično delo teška krađa iz čl.204. st.1. tač.3. Krivičnog zakonika, odnosno da je krađa izvršena na naročito opasan ili naročito drzak način.

Prema njihovim navodima, na visinu kazne uticala je ranija osuđivanost okrivljenog, jer je ranije dva puta osuđivan za krivična dela učinjena sa umišljajem na kaznu zatvora u trajanju od najmanje jedne godine, a od dana otpuštanja optuženog sa izdržavanja kazne zatvora do izvršenja novog krivičnog dela nije proteklo pet godina.

“Primenjen je čl.55a. (višestruki povrat) koji predviđa da će sud izreći kaznu iznad polovine raspona propisane kazne (u konkretnom slučaju propisana kazna za to krivično delo je od jedne do osam godina zatvora) uz uslov da je učinilac ranije dva puta osuđen za krivična dela učinjena sa umišljajem na zatvor od najmanje jedne godine i nije proteklo pet godina od dana otpuštanja učinioca sa izdržavanja ranije izrečene kazne do izvršenja novog krivičnog dela”, objašnjavaju iz OJT-a.

Ova zakonska norma koja predviđa strože kažnjavanje uvedena je u krivično zakonodavstvo izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i primenjuje se od 1. decembra 2019. godine.

Apelacioni sud u Nišu je nakon žalbenog postupka 20. marta ove godine potvrdio presudu Osnovnog suda u Zaječaru od 19.decembra 2022. godine tako da je presuda postala pravnosnažna, kaže se u saopštenju OJT-a u Zaječaru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari