Zaječarci Međunarodni praznik rada dočekuju kod kuće ili na selu, za inostranstvo se nema para 1Foto: M.S.

Zaječarci se polako spremaju za prvomajski uranak, ali prema njihovim rečima, većina će ostati kod kuće sa prijateljima ili će tradicionalno izaći u prirodu. Za put preko granice, kažu, nije vreme, a nema se ni para.

U Zaječaru se obavljaju se poslednje pripreme za 1. maj, kupuju se meso, salata, sokovi i alkohol.

Tradicionalna mesta gde se Zaječarci okupljaju za prvomajski uranak su Vanjin jaz, Grliško jezero, Rgotsko jezero, Kraljevica, Vlaški do, ali i ona malo udaljenija mesta, kao što je Borsko jezero i Dunav.

Za razliku od ranijih godina, kada su imućniji Zaječarci odlazili preko granice, pandemija kovida, a sada i rat u Ukrajini, uticali su na to da se retko ko upušta u takvu avanturu.

“Ove godine, kao i prošle slabo ide prodaja aranžmana. Svega nekoliko sugrađana se odlučilo da putuje za ovaj praznik u Mađarsku i to u obilazak Budimpešte. Ostale destinacije nisu popularne ili jednostavno građani nemaju novca”, kazali su za Danas iz jedne od turističkih agencija u Zaječaru.

Zaječarci Međunarodni praznik rada dočekuju kod kuće ili na selu, za inostranstvo se nema para 2
Foto: M.S.

Dopisnik Danasa razgovarao je sa Zaječarcima, kako teku pripreme za prvomajski uranak, ali većina starijih kaže da će ostati kod kuće ili da će da odu sa prijateljima na selo.

“Kakav uranak, pa ja sam star čovek. Kada sam bio mlađi, bio sam prvi na uranku, a poslednji sam odlazio, ali to je bilo nekada, a sada idem sa porodicom u selo. Dolazi mi unuk sa devojkom”, kaže za Danas penzioner Dragan Stojanović.

Bratislav Đorđević, radnik Fabrike Kablova, kaže za Danas da će praznik proslaviti u dvorištu sa društvom.

“Još nisam definitivno odlučio, ali najverovatnije biću u svom dvorištu sa drugarima, kao i obično. Spremaćemo tradicionalno ribu i roštilj”, ističe on.

Biljana Vasiljević iz Zaječara kaže da će praznične dane provesti kod kuće sa porodicom, uz bogatu trpezu, dok će Svetlana sa porodicom otići u Šumadiju, a obično je za prvomajski uranak bila na Rajačkim pimnicama.

Zaječarci Međunarodni praznik rada dočekuju kod kuće ili na selu, za inostranstvo se nema para 3
Foto: M.S.

Mlađi Zaječarci i Zaječarke će ovaj praznik iskoristiti da obiđu tradicionalna mesta gde se njihovi vršnjaci okupljaju godinama.

Vanjin jaz je, takođe, opcija za Zaječarce. Ovo mesto se nalazi pored samog Timoka, blizu je grada, ali daleko od buke, tako da je idealno za porodice sa malom decom, ali i za mlade.

Grliško i Rgotsko jezero godinama važe za najpopularnija mesta za prvomajski uranak, a veliki broj mladih, ali i starijih najavilo je odlazak na ova dva mesta.

Zaječarci Međunarodni praznik rada dočekuju kod kuće ili na selu, za inostranstvo se nema para 4
Foto: M.S.

“Svež vazduh, priroda, voda i dobro društvo. Ko može tome odoleti. Svake godine sam na Grliškom jezeru, ovo je pravi mali raj na zemlji”, ističe za Danas Boban Zdravković.

Mnogi Zaječarci otićiće do Vlaškog dola, klisure koja je skriveni biser Zaječara. Takođe, mnogi građani praznike će provesti na Kraljevici, park šumi u Zaječaru.

Kraljevica je nešto najvrednije što Zaječar ima, ali postavlja se pitanje, samo do kada, pošto malo po malo, na Kraljevici niču objekti, a zelenilo se slabo obnavlja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari