Zaječarski književnik Ivan Potić: Živimo u vremenu "podobnih" pisaca 1Foto: M.S.

Zaječarac Ivan Potić do sada je objavio 15 autorskih knjiga, priredio dve stručne publikacije i objavio dva muzička albuma, ali već nekoliko godina nema njegovih promocija.

On je devedesetih godina pevao u grupi XXI vek, a kasnije u bendu “Srebrna krilad”. Sa njima nije imao izdanje, ali 2008. i 2011. objavio je dva albuma sa grupom SLAM. Pevački nije aktivan od 2018, ali još uvek piše.

“Prvu pesmu objavio sam 1997. u časopisu “Razvitak”. Priče sam pisao još kao srednjoškolac, a prva knjiga objavljena je 2003. u ediciji Prva knjiga Matice Srpske, i tako je sve krenulo”, objašnjava Potić.

Kako on ističe za Danas, 2016. godine je objavio roman “Dnevnik neutešnog kosmonauta”, koji se našao u širem izboru za Ninovu nagradu.

“Mislim da nijedan ovdašnji romanopisac nije bio u toj situaciji. Tu knjigu, zajedno sa knjigom priča „Rezultati“ i prepevom i prevodom Dilanove poezije smatram nečim najboljim što sam dosad uradio”, ističe on.

Zaječarski književnik Ivan Potić: Živimo u vremenu "podobnih" pisaca 2
Foto: M.S.

Ono što ga godinama muči je to da njegovih knjiga nema u lokalnoj knjižari, ne zovu ga na promocije, a poslednju promociju mu je organizovala Eparhija Timočka i to sada već davne 2019. godine.

“Poslednje tri knjige nisu promovisane. Već počinjem da mislim da nisam „podoban“. Takođe, imam dve neobjavljene knjige, spremne za štampu. Jedna je knjiga priča sa motivom muzike, može se reći da je to vrsta omaža roku, a druga je neobičan kratki roman u tri celine”, kaže naš sagovornik.

U svim relevantnim časopisima, na netu, a i u nekoliko antologija, prevođen je na poljski i albanski jezik, ali u Zaječaru kako on kaže traje “post”.

“Bio sam „podoban“ samo do 2005 godine. Onda su me slali da „unapređujem kulturu“ u prigradskom naselju, ignorisali to što sam predstavljao Zaječar na festivalu kratke priče u Kikindi, kao i većinu mojih knjiga. Direktori ustanova kulture su po mišljenje išli kod političara, jer je politika određivala šta će se predstaviti”, objašnjava pisac Ivan Potić.

Zaječarski književnik Ivan Potić: Živimo u vremenu "podobnih" pisaca 3
Foto: M.S.

Prema njegovim rečima najveća bizarnost je vezana za priređenu „Knjigu o Dilanu“, sa njegovim prepevima i komentarima, što bi za svaku lokalnu zajednicu bila čast, s obzirom da je prva priređena knjiga kod nas o ovom genijalnom umetniku nakon dodeljivanja Nobelove nagrade za književnost 2016. godine.

“Ali oni nisu hteli da imaju ništa s tim. Poslednje tri knjige su potpuno ignorisane i prećutane. Radi o pripovedačkoj proznoj produkciji iz 2019. godine, knjizi važnoj za lokalnu sredinu. U njoj se nalaze tekstovi vezani za lokalnu Gimnaziju, likovne umetnike ovog kraja i književne stvaraoce koji su ovde ostavili trag.  Knjiga „Život i isključenija“ je svojevrsni eksperiment u kojem se nalaze pesme, priče, dramski tekst i neka vrsta dnevnika. Mislim da je to knjiga kojom bi svaka lokalna sredina trebalo da se ponosi”, zaključio je on.

Da li će i kada, knjige koju su napisane, konačno pronaći svoje mesto gde i pripadaju, Potić ne zna odgovor, a tamo gde odgovara ima, od 2019. godine, nema mesta za ovog pisca iz Zaječara.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari