Predsednici sve četiri opštine Pirotskog okruga u načelstvu okruga u Pirotu na prvom Savetu Okruga u ovoj godini dogovorili su se da će ubuduće zajednički nastupati kod odgovarajućih ministarstava i drugih državnih organa kako bi lakše realizovali regionalne projekte, saopšteno je novinarima posle ovog sastanka.

Načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović rekao je da je to zajednički stav predsednika opština Pirot, Babušnica, Bela Palanka i Dimitrovgrad.

– Na sastanku smo se dogovorili o prvom zajedničkom sastanku sa predstavnicima Srbijavode s obzirom na to da opštine izdvajaju znatna sredstava za ove namene, a da se malo tih para vraća. Biće zajednički sastanak i sa predstavnicima Javnog preduzeća Putevi Srbije budući da na ovom području imamo veliki broj magistralnih i regionalnih puteva – rekao je Stamenović, dodajući da će šanse za zapošljavanje biti i radovi na Koridoru 10.

– Svi smo saglasni da će se za regionalne projekte lakše dolaziti do finansijskih sredstava, a tu se pre svega misli na regionalne puteve koji su u lošem stanju. Na području ove opštine putna mreža je oko 300 kilometara, od čega su 100 kilometara regionalni putni pravci, koje treba obnoviti. To su putevi prema Knaževcu, put Planinarski dom – Slavinja ka Dimitrovgradu, put ka Babušnici i putni pravac koji povezuje Belu Palanku preko Bazovika i Orlje sa Jabučkim ravništem – kaže predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić

Predsednik opštine Babušnica dr Slavoljub Kostićtakođe je izrazio zadovoljstvo zajedničkim nastupom svih predsednika u ovom Okrugu.

– Ići ćemo svuda zajedno i pokušati da dođemo do što više sredstava za rekonstrukcije putne ili vodovodne mreže u našem kraju koje povezuju naše opštine. Verovatno ćemo zajedno nastupati i kod Ministarstva za NIP – rekao je Kostić.

Predsednik opštine Bela Palanka Aleksandar Živković rekao je da očekuje da će ovakav dogovor imati efekta.

– I ranije sam govorio da bez zajedničkog rada i pristupa nema uspešnosti ni Okruga ni opština pojedinačno. Naš okrug u odnosu na neke druge u Srbiji zaostaje kad je rečo parama koje dobijaju od pojedinih ministarstava i javnih preduzeća i zato je potreban zajednički nastup- rekao je Živković.

– Mi smo se dogovorili da idemo zajedno na sastanke u pojedina ministarstva jer smatramo da jedino tako možemo doći do više para – kaže predsednik opštine Dimitrovgrad dr Veselin Veličkov, dodajući da će opštine same pored toga lobirati za neke opštinske projekte.

Podrška sportu

Predsednici svih opština u Pirotskom okrugu podržavaju akciju izbora sportiste Okruga i razvoj sporta u ovim opštinama. Načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenovićkaže da svi oni podržavaju inicijativu da se mladi sve više bave sportom.

– Najbolji primer je Božićna škola sportova u Pirotu koja je okupila oko 3.000 mladih. Mladima treba da ponudimo takve sadržaje i da ih izvučemo iz kafića – kaže Stamenović.

Završna svečanost izbora najboljih sportista Pirotskog okruga je 23.januara u Domu Vojske u Pirotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari