Zakletva za pravdu: Potvrđena kazna zatvora bivšem magacioneru u Gračanici osuđenom za zloupotrebu položaja 1Foto: N1/arhiva

Apelacioni sud potvrdio je odluku Osnovnog suda u Prištini kojom je 26. septembra 2023. godine S.T. osuđen na godinu dana zatvora zbog izvršenja krivičnog dela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

S.T. je optužen da je od decembra 2013. do 13. oktobra 2014. godine, pošto je bio glavni magacioner u magacinu opštine Gračanica, kontinuirano uzimao medicinska sredstva koja su se nalazila u magacinu ove opštine, prenosi  „Zakletva za pravdu“.

„Odbijaju se kao neosnovane pritužbe branioca okrivljenog R.G., dok se potvrđuje presuda Osnovnog suda u Prištini – Odeljenja za teška krivična dela, od 09. 10. 2023. godine“, navodi se u rešenju Apelacionog suda, prenosi Kossev.

Prema Apelacionom sudu, odluka Osnovnog je jasna, razumljiva i potpuna u svakoj tački dispozitiva presude.

Takođe u odluci Apelacionog suda se navodi da na osnovu materijalnih dokaza, konkretno ugovora o radu, proizilazi da je optuženi S.T. bio u radnom odnosu sa Opštinom Gračanica kao magacioner i da je po ugovoru bio odgovorno lice za robu koja se nalazila u magacinu opštine.

Prema Apelacionom sudu, svedok B.P je takođe naglasio da je ključeve magacina imao samo optuženi S.T. i da je ovaj svedok video optuženog S.T. kako ulazi u magacin nakon radnog vremena i izlazi iz magacina sa automobilom tipa „Fiat Bravo“.

Dalje, u odluci Apelacionog suda se navodi da je nedostatak robe u magacinu konstatovala tročlana komisija i da je nedostatak robe iznosio 58.000 evra.

Stoga je, prema Apelacionom sudu, kazna zatvora S.T. od godinu dana koju je izrekao Osnovni sud opravdana i ne postoje uslovi za izricanje blaže kazne koju su branioci tražili u žalbi.

Odbrana optuženog S. T. uložila je žalbu na rešenje Osnovnog suda, predlažući Apelacionom sudu da se predmet vrati na ponovno suđenje.

U međuvremenu, Apelaciono tužilaštvo je podneskom predložilo Apelacionom sudu da se presuda Osnovnog potvrdi i da se tužba odbrane optuženog S.T. odbije kao neosnovana.

Inače, Osnovni sud u Prištini je 8. septembra 2020. godine oslobodio optuženog S.T. optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Međutim, Osnovno tužilaštvo u Prištini uložilo je žalbu na ovu odluku, koju je Apelacioni sud usvojio 19. januara 2021. godine i predmet je vratio na ponovno suđenje i odlučivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari