Uprkos brojnim apelima pčelara, tokom poslednjih mesec dana na području čačanske opštine na udaru voćara koji ne poštuju propise koji se odnose na hemijsku zaštitu biljaka, ponovo su se našle pčele. Trovanje pčela i ovoga proleća zabeleženo je na područjima sela Miokovci, Viljuša, Lipnica, Pakovraće, dok je prema grubim procenama, tom prilikom stradalo oko 100 pčelinjih društava, za koje je ovogodišnja sezona, kako kažu u Udruženju pčelara opštine Čačak Čačanska pčela, definitivno završena, što će se svakako odraziti na količinu prikupljenog meda.

Uprkos brojnim apelima pčelara, tokom poslednjih mesec dana na području čačanske opštine na udaru voćara koji ne poštuju propise koji se odnose na hemijsku zaštitu biljaka, ponovo su se našle pčele. Trovanje pčela i ovoga proleća zabeleženo je na područjima sela Miokovci, Viljuša, Lipnica, Pakovraće, dok je prema grubim procenama, tom prilikom stradalo oko 100 pčelinjih društava, za koje je ovogodišnja sezona, kako kažu u Udruženju pčelara opštine Čačak Čačanska pčela, definitivno završena, što će se svakako odraziti na količinu prikupljenog meda. Čačanski pčelari ističu da im je neshvatljiv nemar pojedinih voćara, budući da su pčele te koje oprašuju njihove voćnjake.
– Zakon o zaštiti bilja određuje dobar okvir kada je u pitanju zaštita pčela, ali nažalost nemar je nešto što ni zakonodavac nije mogao da predvidi. Zakonom je jasno predviđeno da voćari mogu da prskaju voće kada ono nije u fazi cvetanja i da voćari moraju posedovati knjigu prskanja u kojoj se navodi vreme prskanja, osim toga, oni su dužni da 48 sati pre tretmana voćnjaka hemijskim sredstvima obližnje pčelare obaveste o prskanju. Nažalost očigledno uprkos našim apelima još uvek ima onih za koje je zakon mrtvo slovo na papiru, ističu u Čačanskoj pčeli.
Bez obzira na štetu koju trpe svakog proleća, čačanski pčelari se nadaju da će njihovi apeli naići na razumevanje voćara, zbog čega izbegavaju podnošenje tužbi, što je kako kažu svojevrstan izraz dobre volje u odnosu na voćare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.